0

М оже и да не ни е приятно, но светът се върти от онези 1% от световното население, в което е концентрирано над 90% от богатството. Миналата година имах възможността да се докосна за няколко часа до света на тези 1% от хората, които определят с каква скорост ще се върти Земята.

Направих го на борда на Rolls-Royce Black Badge Ghost с цена от 985 000 лв. Сега, в началото на 2024 г., поглеждам към масивите на КАТ, за да ви разкажа какво обичат да карат богатите в България.

Първо, като съм започнал с Rolls-Royce, ще завърша с тази марка, констатирайки, че към 01.01.2024 г. на отчет в КАТ се водят 79 броя Rolls-Royce. И най-впечатляващото тук: вече има и един електрически RR Spectre.

На отчет в началото на 2024 г. се водят 149 броя Ferrari, но не са се купували много „кончета” през изминалата година. Ferrari SF90 Spider е бил най-предпочитаният избор т за богатите у нас, като автопаркът се е увеличил с шест (един нов и пет употребявани) такива екземпляра. Roma (два нови и два употребявани) и California T (по три нови и употребявани) са другите модели, привлекли интереса.

Почти същият (144) е броят на регистрираните автомобили Lamborghini, което значи, че от двете марки по родните пътища летят общо под 300 автомобила. Очаквано, тук безспорен хит е Urus с регистрирани 19 нови и 17 употребявани броя, следван от Huracan (по 7 нови и употребявани).

Но най-много италиански спортни автомобили у нас има на сметката на Maserati – 448 броя.

Bentley е традиционен избор на богаташите по нашите географски ширини, у нас има 302 броя от британската марка.

Bentley Continental GT

 Bentley Continental GT
iStock

През изминалата година броят се е увеличил с по 11 нови и употребявани екземпляра Bentayga (от различните модификации). Ударникът си остава Continental GT (20 нови и 8 употребявани от различните модификации).

Само като факт ще споменем, че в масивите на КАТ липсва марката Aston Martin, но пък за сметка на това има „Остън Мартин”, но както и да е, простено им е. Иначе британците направиха DBX, което веднага се отрази с 4 нови и 3 употребявани броя. Има и 27 броя McLaren.

Най-разпространена спортна марка си остава Porsche с регистрирани 6328 автомобила в България.

Без да поставяме Tesla в списъка на спортните и луксозни автомобили у нас, ще кажем само, че на отчет се водят 1580 броя автомобила с тази марка.

*Източник: CarMarket, автор: Пламен Георгиев