0

С ателит за наблюдение на НАСА е заснел облак със странна форма, който се носи над района Страт-Тайери в югоизточна Нова Зеландия, съобщи Futurism.

Сателитно изображение, споделено от космическата агенция и направено на 7 септември, показва необичаен, продълговат облак, сгушен покрай скалиста планинска верига. Странно изглеждащото облачно образувание често се появява на едно и също място, което кара местните жители да го нарекат „любимецът на Тайери“.

Въпреки че звучи като извънземна научна фантастика, има напълно разумно обяснение: особеният облак е стоящ лещовиден облак, според НАСА, който се създава, когато ветровете срещнат стръмна бариера като планинска верига. Ветровете се издигат, създавайки стояща вълна, докато въздухът на гребена на вълната се охлажда достатъчно, за да образува водна пара, която кондензира в облаци.

„Тъй като облакът се образува на гребена на тази вълна, той остава почти неподвижен в небето и се оформя от силните ветрове, които духат през него“, обясни метеорологът от MetService Джон Лоу в изявление на НАСА.

Такъв вид облаци могат да придобият още по-необичайни форми, изглеждайки като купчина подредени дискови форми или тесни купи, които се издигат високо в небето.

Гледан острани облакът над Страт-Тайери изглежда като подредени слоеве облаци, които достигат стотици метри във въздуха, което му придава още по-подобен на НЛО вид.

„Уникалното в тези облаци е, че те са много динамични и докато всеки отделен въздушен пакет преминава през този цикъл на охлаждане и кондензация, затопляне и изпаряване, визуално изглежда, че облакът стои неподвижен“, обясни метеорологичният наблюдател Карл Филипоф.

„Външният вид на Taieri Pet е чудесен индикатор за силни ветрове високо в атмосферата“, обясни Джон Ло.

Не е изненадващо, че летенето близо до облака може да бъде опасно и да доведе до силна турбуленция, според НАСА.