0

“Пазителите на формулата” на Драган Белогърлич имаше световна премиера на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария. Продуцентските къщи Cobra Film и United Media стоят зад оригиналния проект, базиран по бестселъра „Случаят „Винча“ на Горан Милашинович.

“Пазителите на формулата” е включен в основната програма Piazza Grande, където около 8000 души гледат всяка една прожекция. „Поканата за участие в основната програма за игрални филми на Piazza Grande в Локарно е изключително признание за всички нас, които работихме по този филм, и предоставя изключителна възможност още една забравена история от нашето минало да излезе под светлините на голямата сцена“, каза Драган Белогърлич.

Радиация

“Пазителите на формулата” е за инцидента във Винча (край Белград) през 1958 г., когато учени от Института за ядрени науки осъществяват секретен проект. Те са изложени на смъртоносна доза радиация, а югославската тайна полиция ги отвежда за лечение в клиниката на института "Кюри" в Париж. Френският медицински екип установява, че състоянието им е критично и че дните им са преброени. Налага се трансплантация на костен мозък. Така това се превръща в първата подобна операция. Но остава въпросът дали това е експеримент с живи хора или наистина проф. Мате иска да помогне и предприема неизпробвани дотогава методи.

Екип

Драган Белогърлич освен като един от най-популярните актьори на Балканите прави и успешни режисьорски проекти. Сред тях са „Монтевидео, ще се видим“ и „Тома“, много добре приети и от българската публика. Очакваме и сериала му „Аз, Розовата пантера“ за легенда на баскетбола, станала част от криминална групировка.

Сред главните актьори в “Пазителите на формулата” са Радивой Раша Буквич, както и известните френски актьори Алексис Маненти, Оливие Бартелеми и Ан Сера. Директорът на института „Винча“ - Павле Савич, е пресъздаден от Предраг Мики Манойлович, а Драган Белогърлич влиза в образа на Александър Лека Ранкович - шеф на югославската агенция за държавна сигурност. Ролите на младите югославски учени режисьорът поверява на актьорите Йован Йованович, Алиса Радакович и Огнен Мичович.

Зад оригиналния проект стоят продуцентските къщи Cobra Film и United Media, подкрепен още от Euroimages, Creative Europe Media, Министерството на културата на Република Сърбия, както и от филмовите центове на Сърбия, Черна гора, Словения и Северна Македония. Филмът се разпространява от компанията Art Vista.