0

У миращите хора най-често съжаляват, че не са прекарвали достатъчно време с близките си и са работили твърде много, каза лекарят Шошана Унгерлейдер пред CNBC. Специалистката е работила с неизлечимо болни пациенти, които са споделяли своя опит с нея.

Според д-р Унгерлейдер наближаването на края на живота кара хората да се замислят колко е важно да са тук и сега. Преди смъртта ѝ нейните пациенти отбелязват, че са твърде фокусирани върху бъдещето, а не върху настоящето, и позволяват на страха да контролира решенията им. Някои съжалиха, че не могат да бъдат по-смели в определени моменти, а други пропуснаха живота заради работата, споделя специалистът.

Д-р Унгерлейдер посъветва да си припомните, че времето е ограничено и непредвидимо. Трябва също така да си зададете важни въпроси, като например какво е най-важно в живота или какво ви носи радост.

Унгерлейдер призова младите хора да следят здравето си, да следват балансирана диета, да се откажат от лошите навици и да спортуват.

10 звезди, предрекли собествената си смърт:

Джими Хендрикс

gettyimages

Много преди да стане голям, Джими Хендрикс записа песен, наречена „The Ballad of Jimi“. В песента той говори за собствената си смърт, като пее, че паметта му ще продължи да живее, след като си отиде. Той дори споменава "пет години" в песента и със сигурност е починал от свръхдоза наркотици почти точно пет години по-късно.

Марк Твен

gettyimages

Марк Твен е роден на 30 ноември 1835 г., в същия ден, в който Халеевата комета минава покрай Земята. Това явление се случва само веднъж на около 75 години. Говорейки за собственото си съществуване във връзка с кометата, той казва: „Тези двама необясними индивида дойдоха заедно, трябва да си тръгнат заедно.“  Всъщност той почина на 74-годишна възраст, един ден след като кометата на Халей отново мина покрай Земята.

Джеймс Дийн

gettyimages

Филмовата звезда Джеймс Дийн се запалва по състезателните коли малко преди смъртта си. В интервю няколко месеца преди да умре, Дийн заявява, че смята, че шофирането по магистралата е много по-опасно от шофирането на състезателна писта. Дийн казва: „Спокойно на магистралата, животът, който спасиш, може да е мой.“ Малко по-късно той беше убит на магистралата, когато друг шофьор внезапно пресече пред него и той катастрофира с Porsche.

Кърт Кобейн

gettyimages

Множество източници казват, че 14-годишният Кърт Кобейн казал на съучениците си, че ще бъде богата и известна рок звезда и че ще умре в пика на славата си като Джими Хендрикс. И Хендрикс, и Кобейн умират във вихъра на кариерите си на 27 години.

Стив Ъруин

gettyimages

По-известен като Ловеца на крокодили, беше най-известният и обичан пазач в зоопарка в света до внезапната си смърт през 2006 г. Ъруин винаги е казвал на съпругата си Тери, че не очаква да живее дълго и че ще умре, правейки това, което обича.Ъруин прекара последните си дни в снимките на документалния филм „Най-смъртоносният в океана на Големия бариерен риф“. Той казва на жена си, че иска да съкрати нещата и да се оттегли от телевизионната си кариера, за да прекарва време с децата им. За съжаление той беше убит, след като гърдите му бяха пронизани от скат по време на снимките.

Джон Ленън

gettyimages

Легендарният Джон Ленън пее за живота си в престъпни времена в песен, която написа само месеци преди смъртта си. Той беше убит пред блока си през 1980 г.

Тупак Шакур

gettyimages

Тупак е известен като убит в млада възраст. Водейки опасен начин на живот, рапърът неведнъж е говорил за собствената си смърт. Репортер го попита къде смята, че ще бъде след 15 години. Отговорът му бил „в гроба“. Няколко месеца преди смъртта си той издава песен с текст „Бях застрелян и убит, мога да ви кажа как се случи дума по дума“.

Принцеса Дияна

gettyimages

Документалните поредици на Discovery+, наречени „Разследванията на Даяна“, разглеждат задълбочено трагичната смърт на принцесата. Принцесата на Уелс загина в автомобилна катастрофа, докато беше преследвана от папараци в Париж на 31 август 1997 г. Отдавна съществуват теории на конспирацията, че смъртта ѝ не е инцидент. В писмо от 1995 г. до Виктор Мишкон, тя прави смразяваща прогноза за обстоятелствата на собствената си смърт. Даяна пише, че „надеждни източници“ са я предупредили, „че автомобилна катастрофа може да бъде инсценирана“ и че тя „или ще свърши мъртва, или ще бъде сериозно ранена“.

Ърнест Хемингуей

gettyimages

Психичните заболявания и мислите за самоубийство измъчвали няколко поколения от семейство Хемингуей. Ърнест Хемингуей се натъжил, когато научил, че баща му се е застрелял, но написал, че вероятно би поел по същия начин. Тридесет и три години по-късно той посегна на живота си като се застреля.

Мартин Лутър Кинг

gettyimages

Мартин Лутър Кинг изнесе последната си реч, озаглавена „Бях на върха на планината“ в Мемфис на 3 април 1968 г. В последните си думи той казва, че би искал да живее дълъг живот, но това вече не е негов приоритет. Той каза на тълпата, че предстоят трудни дни: „Но това наистина няма значение за мен сега, защото бях на върха на планината и нямам нищо против... И така щастлив съм тази вечер; не се страхувам, че очите ми са видели славата на Господа". Той бил убит на следващия ден.

*Източник: Рамблер