0

А втомобилът, печелил рали Монте Карло преди точно половин век, идва за ретро парада в Бургас в първия ден на юли.

В него ще участват повече от 200 стари коли, като сред тях има истински уникати. Собствениците им ще покажат в Приморски парк своите бижута на XVI парад за класически автомобили и мотоциклети. Автопарадът започва в 10.00 часа на алеите пред експоцентър „Флора“. В него ще участват автомобили и мотоциклети от България, Германия и Сърбия.

Лукс

За първи път в Бургас свой експонат ще представи единственият в страната музей за исторически превозни средства „Златен Рожен“ в село Капатово. Renault Alpine A110 - автомобилът, печелил рали в Монте Карло през 1973 г. Ретро музеят е с много богата колекция на автомобили и мотоциклети. Част от нея е самолет АН 2, модел от 1948 г. „Този музей е лицето на българската ретро общност пред света“, коментира организаторът на изложението Димо Джамбазов.

Дебют на парада ще направи камион марка Volvo, емблематичен от времето на социализма и ползван в някогашното държавно предприятие СО МАТ. Товарното возило е собственост на колекционера Васил Георгиев. Сред най-атрактивните и редки модели е „Мерцедес 190 SL“, реставриран 1956 г., луксозният „Пакард“ от 1947 г., собственост на представител на бургаския клуб.

Първо участие ще има и новоучреденият клуб в Момчилград. Колекционер от Варна пък идва с „Шевролет Корвет С1“ и „Ягуар ХК120“ кабриолет. 80-годишен трактор „Ланц Булдог“ (Lanz Bulldog) с ръчно запалване, притежание на германски колекционер, „Мерцедес“ кабриолет, много рядка серия, реставриран в Хасково, ще видят още любителите на ретро возилата.

Награди

Най-малката участничка Крисия Николаева, която е само на 3 месеца и половина, пристига със своите родители от Хасково с Mercedes от 1936 г. Ще бъде обособен специален кът, където децата ще имат възможност да нарисуват автомобила на мечтите си. По традиция за собствениците на най-атрактивните возила ще има и награди, които са изработени от стари авточасти и са дело на секретаря на бургаския автомото клуб „Ретро“ Тошко Желев.

"Част от отличията ще бъдат връчени от 9-годишната Цвети Байлова. Преди три години изложението на автомобили помогна да се съберат средства за операция на момиченцето, което е с диагноза ДЦП. След две успешни операции в Съединените щати Цвети вече ходи", съобщиха организаторите. Тази година ретро парадът подкрепя кампанията на община Бургас за ограничаване скоростта на електрическите превозни средства в градска среда. „Спазвайте правилата за движение, ограниченията в скоростта и мерките за безопасност при придвижване особено в населените места“, призовават организаторите на изложението.