0

Е гипетска археологическа експедиция разкри нов участък от некропола в Куейсна в област Минуфия, в който има голям брой мумии със златни езици, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

В погребалния комплекс, който е един от най-важните археологически обекти в делтата на река Нил, са открити и глинени гърнета, златни платки във формата на скарабеи и лотусови цветове, както ритуални амулети и съдове от периодите на Древен Египет, Птолемеите и Рим. 

“Мумиите със златни езици са в лошо състояние,” заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири. По думите му сред находките са и скелети, останки от мумии, покрити със злато, и дървени саркофази с формата на човешко тяло. 

Новооткритата част от некропола се отличава с различен архитектурен стил. Тя е изградена от глинени тухли и се състои от основна сводеста зала с три погребални камери и шахта с две странични камери. 

Смята се, че древните египтяни са слагали златни езици или амулети в устите на починалите, за да им дадат възможност в отвъдния живот да говорят пред съда на бог Озирис.

Подобни мумии са открити през 2021 година и в древните градове Тапосирис Магна край Александрия и Оксиринх близо до Сандафа.