0

А рхеолози откриха тунел, скрит под древния египетски храм „Тапосирис Магна“ или „Великата гробница на Озирис“, който може да ги отведе до отдавна изгубената гробница на последния фараон на Египет - Клеопатра.

Тунелът, обявен за „геометрично чудо“, е издълбан в скала, дълъг е около километър и половина, а височината му е малко под два метра. Той силно напомня на великолепния тунел на Евпалинос на гръцкия остров Самос, посочван като едно от най-важните инженерни постижения на класическия свят.

Археоложката Катлийн Мартинес от университета в Сан Доминго е убедена, че Клеопатра и нейният любовник Марк Антоний са били положени в храма, а тунелът би могъл да се окаже пътят към този уникална находка, пише DailyMail.

Ако подозренията на Мартинес се потвърдят, гробницата бе се превърнала в най-голямото археологическо откритие на XXI век.

Археоложката вярва, че след като Марк Антоний се е самоубил след поражението от Октавиан, преди собственото си самоубийство Клеопатра е подготвила подробен план къде да бъдат погребани тя и нейният любим.

„Клеопатра преговаря с Октавиан, от когото иска да й разреши да погребе Марк Антоний в Египет. Тя желае телата им да бъдат положени заедно в една гробница, за да възпроизведе легендата за Изида и Озирис. Истинското значение на култа към Озирис е, че той дава безсмъртие. След смъртта им боговете ще позволят на Клеопатра да живее с Антоний в друга форма на съществуване, така че те ще имат вечен живот заедно“, припомня Мартинес.

Част от новооткрития тунел е потопен от водите на Средиземно море, а археолозите, работещи на обекта, са намерили множество керамични съдове под слоевете кал. Изследователският екип вярва, че основите на храма „Тапосирис Магна“ също са под водата, поради най-малко 23 земетресения, ударили египетското крайбрежие между 320 г. и 1303 г. след новата ера.

Катлийн Мартинес открива няколко важни артефакта в храма, включително монети, носещи образите и имената на кралица Клеопатра и Александър Велики, както и редица обезглавени монументи и статуи на богинята Изида.

Мартинес може да се окаже на прав път след разкритието на тунела, издълбан в скала, който се намира на около 13 метра под храма „Тапосирис Магна“.