0

Н ационално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) наблюдава "потенциално опасен" астероид, който се движи покрай Земята.

От агенцията казаха пред Fox News, че скалистият обект, който е наречен 2024 ON, е 350 метра дълъг и 180 метра широк, което го прави доста  по-голям от предишните му оценки.

НАСА определи астероида като "с размерите на стадион" и съобщи, че е бил на 99 9402.62 километра от Земята във вторник сутринта, което се смята за относително близо. Давиде Фарнокиа навигационен инженер в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, каза пред Fox, че астероид с такъв размер, който се приближава толкова близо до Земята, се случва само на всеки пет до десет години. Фарнокиа, който работи в Центъра за изследване на близки до Земята обекти на лабораторията, каза, че последният път, когато голям метеор е навлязъл в земната атмосфера, е бил в Русия през 2013 г. Земята не е била удряна от метеор с размер на 2024 ON от праисторически времена.

Въпреки че астероидът е достатъчно близо до Земята, за да бъде смятан за "потенциално опасен обект", Фарнокия каза, че няма шанс астероидът да удари Земята. Астероидът трябва да е в рамките на няколкостотин километра, за да бъде проблем. „Ние всъщност проверяваме за възможността за сблъсък не само за близкото бъдеще, но и за следващите сто години“, обясни инженерът.

Астероидът е един от петте, които ще преминат покрай Земята през следващите два дни, но другите скалисти обекти няма да се приближат толкова близо, колкото през 2024 г. ON.голям астероид, наречен 2013 FW13, ще премине покрай Земята в сряда.