0

О тбелязваме деня на най-верния приятел на човека - кучето.

Всъщност на 26-и август празнуват всички, които споделят живота си с лаещ приятел на четири лапи.

Световният ден кучето се отбелязва за пръв път в САЩ през 2004 година, по предложение на Колин Пейдж – страстна почитателка на домашните любимци. Денят отбелязва датата, на която тя осиновява първото си семейно куче – Шелти. Денят се разпространява и се възприема по целия свят и дори е вписан в законодателството на Ню Йорк.

Кучето е средноголям бозайник, подвид на вълка (Canis lupus), опитомен още от зората на човечеството. Ако се обърнем назад в историята, то ще видим, че кучето е редом с нас от 15 000 години.

Едни от първите домашни животни, кучетата се използват широко по целия свят и играят важна роля в ранните човешки селища.

Смята се дори, че заселването на Америка от хората би било невъзможно, без използването на впрегатни кучета за пресичането на Беринговия проток.

 Благодарение на специфичните им природни особености (много остър слух, чувствително обоняние), кучетата се използват и за много други цели, като лов, в пасищното животновъдство, за защита, като домашни любимци.

Днес броят на домашните кучета по света се оценява на 400 милиона.

Всеки обича своя четириног лаещ приятел, но има истории с любими кучета, които разтърсват света и остават като символ на любовта, верността и смелостта.

Хачико

Хачико

 Хачико
Уикипедия

Едва ли има някой, който да не е чувал за историята на Хачико - кучето, чиято преданост не познава граници.

Един ден неговият стопанин отпътувал с влака и никога повече не се върнал. От тогава всеки ден, в продължение на 9 години, Хачико чака своя човек да се завърне на гара Шибуя, Япония. Там и починал, чакайки своя двуног приятел.

Това, което сторил Хачико, трогнало стотици хиляди хора. Издигнали паметник в негова чест, а името се знае от всеки човек по света и е синоним на безпределна любов. Историята му прераства във вълнуващи игрални и анимационни филми.

Балто

Паметникът на Балто в Сентрал парк,Ню Йорк

 Паметникът на Балто в Сентрал парк,Ню Йорк
Уикипедия

Балто е кучето герой от Аляска, което спасява цял един град, доставяйки животоспасяващ серум, преминало като водач на кучешки впряг при сурови зимни условия близо 1500 км.

Балто не се предава и не се спира пред никакви трудности. Когато се завръща в своя град, е посрещнат като герой. Признателните хора запазват спомена за неговия подвиг е издигната бронзова статуя в Сентрал Парк, Ню Йорк, а историята му, също като при Хачико, е разказана във вълнуващ филм.

Оуни

Оуни

 Оуни
Уикипедия

Оуни е кучето пощальон, което за 9 години служба в пощенската служба е пропътувало 225 000 км.

Изоставено от своите собственици, то е било приютено от пощенските работници в Олбъни, щата Ню Йорк.

Отначало спял върху чантите с писмата, но после започнал да ходи по домовете заедно с осиновителите си. Така става техен колега и за неуморната си работа получил токова много медали, че не можел да ги носи.

Неговата история е впечатляваща е днес. Хората не спират да му отдават заслужената почит и през 2011 година пускат пощенска марка в негова памет.

Лайка

Смелата Лайка от Москва първа от всички на този свят излита в космоса. Намерена на една московска улица, тя се превръща в първия в историята космонавт. Това се случва на борда на Спутник 2 на 3 ноември 1957. Светът ще я помни вечно!

Кучета герои

Дори не е необходимо да се връщаме толкова години назад. В днешния ден кучето е верен наш помощник и защитник. Неведнъж кучета са загивали на бойния си пост като герои. Полицейски кучета са погребвани като герои и равни партньори на  униформените с всички почести.

В Израел дори направиха специално гробище за 29 кучета-герои, спасили хиляди хора от бомби и мини по време на войната с Хамас от 7 октомври 2023 до днес.

 Ласи

Ласи

 Ласи
Уикипедия

Едва ли има на света дете, което да не е чувало за Ласи - онова прекрасно, вярно коли, което накара хиляди малчугани да се влюбят в породата и да поискат да си имат и те такъв верен приятел.

Историята на мелото шотландско коли, което изминава хиляда километра и преживява много трудности, за да се върне при своя човек, е описана в роман, направен е филм, който бележи детството на милиони деца по света.

*Източник Уикипедия, blog.chill.bg