0

Мощна магнитна буря може да е отговорна за здравословни неразположения през последните 24 часа като главоболие и повишен риск от инфаркт. За това алармираха учени и алтернативни лечители, следящи слънчевата активност. 

„Повишените токове в йоносферата са довели до северни сияния в нетипични зони като Полша, Франция и Германия. Освен за красивите небесни гледки тази огромна енергия е отговорна и за различни физиологични проблеми като мигрена, вариации в кръвното налягане, сърцебиене, инфаркт. Човек става като неадекватен“, коментира пред „Телеграф“ народният лечител инж. Славка Пенева. 

Панагюрище

Родната геомагнитна обсерватория в Панагюрище също засече аномалията. От информацията на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН стана ясно, че соларното изригване е регистрирано в петък. В нощта срещу понеделник бурята е достигнала Земята. Тогава е отчетен рекорден за 2023 г. индекс на смутеност на геомагнитното поле - К8, което е предпоследната степен при скала до 9. У нас отчетената стойност е К7.  

Токове

В здравословен план тези явления могат да повлияят и на биологичния часовник, тъй като епифизната жлеза в мозъка се влияе от електромагнитната дейност. Вследствие на това се наблюдава и обща отпадналост, липса на концентрация, депресивни състояния. Проучване относно метеочувствителността сочи още, че флуктуациите в интензитета на магнитното поле увеличават броя на инфарктите цели 3 пъти, а на инсултите 2 пъти.

Магнитните бури освен за човека са опасни и за техниката. Подобни силни смущения могат да доведат до влошаване на джипиес навигацията, тъй като спътниците в околоземна орбита първи посрещат ударната вълна на слънчевата буря.

Прогнозите на руския физически институт “Лебедев” са тя да е активна поне още няколко дни с различен интензитет.

Астрология

В последните години обаче се появи и статистика, търсеща връзка между здравето и космоса, но в астрологичен аспект. Твърди се, че ретроградният цикъл на Меркурий (в какъвто се намираме в момента) увеличава метеобурите, но и влошава концентрацията и психическата лабилност на индивида. Което е предпоставка за повече инциденти в транспорта и в по-рисковите производства. Слънчевото затъмнение (на 20 април) и лунното (на 5 май) също оказват влияние върху живота ни. Астрологът Мира Кунева коментира, че покрай тези събития се наблюдават различни оплаквания. При едни хора те са свързани с щитовидна жлеза, при други с високо кръвно, а при трети се проявяват нервни смущения и болки по тялото.  

Очаквайте интервю с народния лечител инж. Славка Пенева на 29 април (събота).