0

Н аш паметник се нареди сред най-известните изоставени сгради в света. Класацията е направена според данните от проучване на застрахователната компания Alan Boswell Group.

Бузлуджа заема десета позиция в класацията. Монументът е емблематичен, издигнат е в памет на въстаниците, рискували живота си в битката с османците.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @giannis_bek1

Сградата, наподобяваща космически кораб, е изоставена през 1989 г. След това паметникът се превръща в мишена на всевъзможни вандали. Въпреки че достъпът до него е забранен, над 18 000 туристи, разходили се край него са отбелязали хаштага "Buzludzha" в Instagram, според класацията на Alan Boswell Group.

Челното място в класацията се заема от Порт Артур, затворническо селище в Австралия. Повече от четвърт милион посетители пътуват до Тасмания всяка година, за да го видят. Самият обект е открит за първи път като гара за дървен материал през 1830 г. и е известен като символ на затворническото минало на страната.

На второ място е Тойфелсберг, Германия. Teufelsberg е била една от най-големите подслушвателни кули в света по време на Студената война. Била затворена през 1972 г. Около 128 000 души се отбелязват на това място в Instagram всяка година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cee Cee 💌 (@ceeceeberlin)

Croix-Rouge в Париж заема трето място в класацията на Alan Boswell Group. Метростанцията била изоставена още през 1939 г. След влизането на Франция във Втората световна война. Станцията е функционирала само 16 години. Има около 95 000 тагове за това местоположение годишно.

www.wikidata.org

На Източният щатски затвор във Филаделфия, САЩ е отредена четвърта позиция. Пандизът е известен с това, че приютява някои от най-известните затворници, един от тях е Ал Капоне. Институцията е затворена през 1971г. Всяка година на мястото се отбелязват 79 000 туристи в Instagram. Описват го като един от историческите затвори в страната. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Drew Rash (@drew_rash)

Военната болница Beelitz в Германия е на пето място. Болничният комплекс е изоставен от 1990 г. Съоръжението е построено през 1898 г. като е бил предназначен за санаториум, но е превърнат в болница в началото на Първата световна война. Известно е, че Хитлер е бил лекуван там, след като е бил ранен в битката при Сома. Около 64 000 души се отбелязват на това място всяка година.

Doris Antony/wikipedia.org

Шесто място заема изоставената жп гара Канфранк в Испания. Тя се намира в испанската община Канфранк, близо до границата с Франция. За първи път отваря врати през 1928 г.. Работи до 1970 г. Мястото генерира малко под 60 000 отбелязвания годишно.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Los pirineos (@lospirineos)

Камбанарията Лаго ди Резия в Италия заема седма позиция. Тя е едно от най-популярните места в Instagram с около 54 000 тагове всяка година. Кула е разположена близо до границата с Швейцария.

Осмо място заема Gereja Ayam в Индонезия. Молитвеният дом с необичайна форма в Централна Ява продължава да бъде популярна туристическа дестинация в страната. Строителството на Gereja Ayam никога не е подновявано, след като работата по проекта е спряна през 2000 г. Всяка година около 50 000 души се отбелязват на това място в Instagram.

На девето място в класацията е затворът Mansfield Reformatory в Охайо в САЩ. Построен е между 1886 и 1910 г. и остава в експлоатация до 1990 г., когато решение на Федералния съд на Съединените щати нарежда съоръжението да бъде затворено. Това се случило след групов иск на затворници, цитиращ пренаселеност и нечовешки условия  Поправителният дом на щата в момента е отворен за туристи като всяка година има около 21 000 отбелязвания в Instagram на тази локация.

* Източник: 9news.com.au