0

А х, тези жени! Онези, които ни вдъхновяват, онези, които изпълват живота ни със смисъл и ни карат да се гордеем.

Ние сме това, на което са ни научили бабите и майките ни, ние сме вълшебна и сложна плетеница от традициите на родния ни край, изборите, които правим всеки ден, и това, което носим в душата си още от деня на своето раждане.

С нашите балкански съседки сякаш сме по-разединени от всякога, затова днес (без въобще да претендираме за политическа коректност) бихме искали да се съсредоточим не върху различията, а върху това, което ни обединява.

Представяме ви шестте доказателства, че жените от държавите на Балканския полуостров са наистина специални. 

Женствеността не е старомодна

istock

На Балканите дамите се гордеят, че са жени, но не гледат на живота като на постоянна борба със социалните несправедливости. Вярват в половото равенство, но не смятат, че от утре всички трябва да обявят война на самобръсначката и хубавия маникюр. Напротив, за тях грижата за себе си и поддържането на безупречен външен вид е въпрос на самоуважение (пък западноевропейките нека продължават да си вярват в „естествената красота“).

Не съдете за книгата по корицата

istock

Да, те са женствени и поддържани, но това не означава, че не могат да си сменят крушката, да проверят маслото на колата и да ви надпият, стига да решат. Балканският суров живот (и баща им!) ги е научил, че трябва да са подготвени за всякакви предизвикателства.

Не бъркат възпитанието с флирта

istock

Да, балканските жени са комуникативни, усмихнати и добронамерени, но това не означава, че са „лесни“. Те ще разговарят с вас, ще ви накарат да се почувствате чут и оценен, но няма да се поколебаят да ви „благодарят“ с един шамар, ако прекрачите границата и си позволите нещо неуместно.

Култът към „истинския мъж“

istock

Балканската жена е силна и независима алфа личност, точно по тази причина тя търси тези черти и в партньора. Тук няма място за никакви компромиси! Тя вярва в максимата: „Само един истински мъж може да накара една жена да се чувства като истинска жена, само една истинска жена може да накара един мъж да се почувства като истински мъж.“

Затова, ако си мамино синче, което е „объркано“, трудно взима решения и още по-трудно спазва обещания, не се опитвай дори да привлечеш вниманието ѝ, защото усилията ти във всички случаи са обречени на провал.

Всеки пол да си знае гьола

istock

Балканската жена има кариера и финансова независимост, но това, че може да си плати сметката за вечерята, не означава, че ѝ е неприятно да бъде почерпена. Това не означава, че си търси богат мъж на всяка цена. Правилната дума е „грижовен“ – тя касае поведението, а не съдържанието на портфейла.

Ако на Запад жените не спират да повтарят, че живеем в 21 век и жените вече могат „сами да си отварят вратата“, на Балканите все още уважаваме класическите джентълмени.

През деня домакиня, през нощта любовница

istock

Вече споменахме, че балканските жени държат на традиционната роля на мъжа в семейните отношения. Със същото убеждение и желание се впускат в изпълняването на своите „задължения“ в любовта и в живота.

Вярват, че чистият и подреден дом е огледало на хората, които го обитават. По тази причина навсякъде, където отидат, носят със себе си и една особена топлина и уют, с които изпълват всяко помещение, в което се намират. Разбира се, те не са само и единствено покорни съпруги, а могат да предложат много повече, стига да открият човека, който да ги вдъхнови да разкрият целия си потенциал (например, всички знаем, че дори една нощ с жена с огнена балканска кръв се помни за цял живот).

Напомняме, че този материал е създаден само и единствено с развлекателна цел и с него не целим да засегнем или обидим никого.

* Източник: Edna.bg