0

Л екар разкри какво трябва да хапнете, преди да консумирате алкохол. Д-р Нина Чандрасекаран, специалист по белодробна и критична медицина, заяви в TikTok, че храна, която е любима на мнозина, е идеална, тъй като съдържа много протеини.

„Ако ви предстои нощ навън и ще пиете алкохол, яденето на сирене преди употребата на алкохол може да намали риска от махмурлук. Това е така, защото сиренето съдържа много белтъчини, мазнини и сложни въглехидрати, които могат да покрият стомаха, което намалява усвояването на алкохола. Сиренето може да помогне на организма да метаболизира алкохола по-добре и да предотврати увреждането на черния дроб“, каза Чандрасекаран.

iStock

„Сиренето също така попълва хранителните вещества, защото е пълно с витамин от група В и калций. Тези специфични хранителни вещества се изчерпват от организма при употребата на алкохол“, добави специалистът. 

В допълнение към жизнено важните хранителни вещества, калцият специално подпомага подобряването на нервната и мускулната функция. Не само това, но и витамин В е „необходим за енергийния метаболизъм“.

Според Harvard Health „причините са толкова разнообразни, колкото и симптомите. Алкохолът се метаболизира в ацеталдехид - вещество, което е токсично при високи нива. Концентрациите обаче рядко достигат толкова високи стойности, така че това не е пълното обяснение“.

В допълнение към това те подкрепят и твърденията на лекаря, че витамин В е от ключово значение. Обсъждайки „лечението“ на махмурлука, те казват: 

„Проучване, публикувано в The Journal of Clinical Medicine, оценява диетите в продължение на 24 часа преди и след прекомерното пиене. Това беше малко проучване и резултатите се основаваха на това, че участниците казваха какво са яли. Въпреки това те установиха, че хората, чиято консумация на храни и напитки е съдържала по-големи количества цинк и витамини от група В, са имали по-малко тежък махмурлук“.

*Източник: БГНЕС