0

Н идерландски донор на сперма е изправен пред съд, за да му се попречи да стане баща на още деца, предаде Евронюз.

Предполага се, че 41-годишният мъж от Хага е станал баща на поне 550 деца по целия свят.

Жена, която е заченала дете през 2018 г. с помощта на неговата дарена сперма, застава зад съдебния иск заедно с фондация "Доноркинд" - организация, която защитава правата на децата на донорите.

Според фондацията мъжът - наречен Джонатан М. в нидерландската преса - е дарил спермата си на поне 13 клиники в Нидерландия и в чужбина.

Според правилата един човек може да дари сперма за не повече от 25 потомци или за 12 семейства, за да се предотвратят кръвосмесителни връзки и да се защити психическото здраве на децата донори.

"Ако знаех, че той вече е станал баща на повече от сто деца, никога нямаше да избера този донор", се казва в изявление на майката, която е започнала производството срещу него.

"Когато се замисля за последиците, които това може да има за детето ми, усещам неразположение и ставам несигурна за неговото бъдеще: колко още деца ще се добавят?"

"Обръщането към съда е единственият начин да защитя детето си", продължава тя.

Мъжът вече беше включен в черния списък на Нидерландия през 2017 г., след като стана ясно, че има повече от сто деца от донори. Тогава Нидерландското дружество по акушерство и гинекология (NVOG) призова всички банки за сперма и клиники незабавно да спрат да използват неговата сперма. Твърди се, че Джонатан М. е продължил да извършва донорство в чужбина и по незаконни канали.

Фондация "Доноркинд" твърди, че донорът се свързва с бъдещи майки чрез социалните медии, за да предложи спермата си под масата. Твърди се, че той е излъгал за броя на децата, на които е станал баща чрез банки за сперма.

Според адвоката на фондацията Марк де Хек донорът е нарушил споразуменията с клиниките и с бъдещите родители, които са разчитали на ангажимента му да зачене само до 25 деца.

"Донорът е дал приоритет на желанието си да се възпроизвежда и поведението му представлява заплаха за психическото и физическото благополучие на децата донори", казва де Хек.

Медиите съобщават, че Джонатан М. понастоящем живее в Кения и отказва да коментира съдебното производство срещу него, предаде БГНЕС.

Progress Educational Trust (PET), платформа за хора, засегнати от безплодие или генетични заболявания, заявява, че ограничението от 25 потомци има за цел да запази нивата на роднинство сред заченатите от донори хора подобни на тези в цялото население.

"Когато генетичният материал на донора присъства в голям брой потомци, се увеличава (много малкият) риск двама полубратя и сестри да създадат интимна връзка", подчертава PET.