0

М алцина хора знаят какво притежава крал Чарлз III извън двореца „Уиндзор“. Непроменен закон от XII век го превръща в собственик на всички свободно живеещи лебеди, китове и делфини.

Тази традиция продължава сред кралските особи на Острова от векове насам.

IStock

През XII век английската корона претендира за всички свободно разхождащи се лебеди в Обединеното кралство. През 1324 г. крал Едуард II обнародва нов закон, който формализира тази нова политическа власт на суверена на Англия. 

Той му дава право на притежание на лебедите на кралството, но също и на всички „кралски риби“, а именно делфините на кралството, китовете в британските води, както и есетровите и морските свине. От създаването си през XIV век този закон никога не е бил отменян и продължава да се прилага от кралското семейство.

IStock

Защо лебедите в Обединеното кралство са собственост на краля или кралицата?

Както повелява традицията кралица Елизабет II имаше права на собственост върху лебедите в кралството. В деня на смъртта на Елизабет II през 2022 г., крал Чарлз III наследи тази привилегия при възкачването си на трона.

През Средновековието лебедите са били смятани за важна храна на банкетите на кралското семейство. Всяка година лебедите в кралството се преброяват на традиционна церемония, датираща от XII век.

Какви са животните на крал Чарлз III?

Крал Чарлз III е собственик на свободно разхождащите се лебеди в Обединеното кралство, както и на китовете в британските води, делфините на кралството, а отскоро и есетровите и морските свине. Освен това има права на собственост върху риба, уловена в морето в радиус от 5 километра от бреговете на Обединеното кралство. Рибар, който желае да държи риба, отглеждана в стопанства, трябва да поиска специално разрешение от краля. 

Освен наследените по негова привилегия лебеди и кралски риби Чарлз III е собственик и на две кучета. Те са джак ръсел териери на име Блубел и Бет и осиновени от асоциацията Battersea Dogs and Cats Home.

*Източник: Ça m'intéresse