0

Р астението от снимките тук по нищо не издава, че е изключително опасно. И дори може да промени човешката ДНК. Латинското му име е Heracleum mantegazzianum, но е познато в различни държави като гигантска свинска трева, каруцарско цвете, кравешки магданоз и свинска баба.

Това е едно от най-опасните инвазивни растения в САЩ и го има из целия Ню Йорк, съобщава New York Post. Среща се и в Европа, откъдето всъщност произлиза. През последните седмици са зачестили случаите на пострадали хора, като при някои се стига до лечение в болница.

Свинската трева е пълна със сок, който причинява фитофотодерматит - което означава, че спира способността на кожата да се защитава от вредните слънчеви лъчи. В екстремни случаи контактът с токсичното вещество може да доведе до изгаряния трета степен и дори слепота. И ефектите могат да продължат месеци или дори години.

.

 .
IStock

Гигантската свинска трева изглежда като обикновена плевел. Повечето хора не предполагат за опасните токсини в растението и получават изгаряния, когато чистят с голи ръце плевели и храсти, сред които расте и свинската трева.

Първоначалната болка е като след ожулване от коприва. Но сокът на гигантската свинска трева причинява мехури и белези.

.

 .
IStock

Гигантската свинска трева е родом от западния кавказки регион на Евразия. Във Великобритания е внесена като декоративно растение през XIX век и се е разпространило и в други области на Западна Европа, САЩ и Канада. Обикновено расте на височина от 2 до 5 метра, като цъфти през лятото.