0

Х ората може да живеят и работят на Луната, преди да се усетите - поне според учен от НАСА.

„Определено, през това десетилетие ще имаме хора, които ще живеят дълго, в зависимост от това колко дълго ще бъдем на повърхността", каза Хауърд Ху, служител на НАСА пред BBC.

„Те ще имат местообитания и ще имат роувъри. Това е, върху което работим и в НАСА", каза той.

Ху не даде много подробности, но имаше някои идеи за това какво може да прави следващото поколение туристи на Луната.

„Ще изпращаме хора на повърхността и те ще живеят и ще се занимават с наука“, добави той

Ху служи като програмен мениджър на космическия кораб Orion, който според него вече е започнал да играе важна роля в евентуалното накарване на хората да живеят на Луната за продължителни периоди от време.

Миналата седмица НАСА изстреля ракета, наречена Artemis 1, от своя космически център във Флорида, носеща космически кораб Orion без екипаж.

Ако мисията е успешна, следващото изстрелване на Артемида ще включва членове на екипажа на космическия кораб Орион, а трето ще бъде първото кацане на Луната след Аполо 17 през 1972 г.

„Това е първата стъпка, която предприемаме към дългосрочно изследване на дълбокия космос, не само за Съединените щати, но и за света. Мисля, че това е исторически ден за НАСА, но е и исторически ден за всички хора, които обичат космическите полети и изследването на дълбокия космос“, каза той.

От понеделник космическият кораб Orion е бил на 81 мили над Луната, каза НАСА.

„Следващата стъпка наистина е към Марс“, каза Ху.

„Това е по-голямо стъпало, двугодишно пътуване, така че ще бъде наистина важно да научим отвъд нашата земна орбита", категоричен е ученият.