0

У никално събитие ни очаква на 4-ти юни сутринта, след като започна в сряда призори.

Планетите Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в една редица като герданче.

Погледът ни трябва да е отправен на изток, съветва MeteoBalkans.

Точно преди изгрев ще е видимо уникалното събитие.

Венера ще бъде твърде близо до Слънцето, за да бъде видима преди изгрева му. Подравняването ще даде невероятни гледки - строени като войници Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн. И като бонус - лунен сърп, съвсем близо до Марс в небето.

Уран и Нептун не могат да се видят с просто око, така че ще е необходим телескоп или мощен бинокъл. Ако все пак държите да разгледате и Венера, направете го сега, преди да се е приближила твърде много до Слънцето.

Ако погледнете в сряда, редичката няма да е по конец. В момента Меркурий не е много близо до Слънцето и докато максималното му удължение е след месеци, най-малката планета се вижда ясно.

Тъй като наближаваме лятното слънцестоене, има места в Северното полукълбо, където зората ще бъде посред нощ или ще изисква много ранно ставане. Така че не се притеснявайте, ако пропуснете този парад. Подреждането на планетите от този тип не е изключителна рядкост.

Всички осем планети обикалят в една и съща равнина в Слънчевата система (плюс или минус няколко градуса), така че често се оказват в този вид подравняване. Те обаче обикалят с различна скорост, така че понякога има промяна между това коя планета е от едната страна на Слънцето и коя - от другата. Подреждането на три или четири планети е доста често срещано явление.

Шест планети наредени като мъниста в гердан - се случва малко по-рядко, но понякога в рамките на една календарна година има поне няколко дни, в които това явление може да се наблюдава.

Венера и Меркурий се движат доста бързо около Слънцето, така че се заобикалят отново. Въпреки че дотогава другите планети може да са се позиционирали от другата страна на небесния свод, това е дълга дъга, която свързва планетите.

Ако не сте чучулига, не се притеснявайте. Следващата година предстои изравняване на седем планети, най-добре видимо в края на февруари 2025 г. след - залез слънце, уточнява MeteoBalkans.