0

С имволите и знаците съпътстват човечеството от началото на неговата история. Много от символите, познати и употребявани до днес, всъщност имат толкова богата история, че тя може да се проследи векове назад - до такава степен, че да не е ясно откъде точно произхождат! Техният първоначален смисъл през годините може да се изгуби тотално и дори да придобие различно значение.

Точно такива са и следващите няколко символа – древни, познати на всички, но в същото време крият редица непознати интересни факти за себе си. Ето и по няколко от тълкуванията и историите около всеки един знак.

Звездата на Давид

istock

Това е може би един от най-разпространените символи на юдаизма. И въпреки това, за разлика от другите изключително известни елементи като менора и шофар, звездата според много изследователи не е само и единствено еврейски символ. Преди да стане част от историята на този народ се е появявал в будизма, индуизма, джайнизма. Изглежда обаче в индуизма тази звезда е използвана от най-отдавна в сравнение с другите религии. При индусите символизира анахата – четвъртата (сърдечна) чакра, една от енергийните точки на човека.

Неизвестно е обаче дали този символ има общ произход, или е по-вероятно той да е нарисуван и използван едновременно и независимо от различни народи. Всъщност този символ е проста хексаграма – геометрична фигура, образувана от няколко равностранни триъгълника, образуващи звезда с 6 върха, с разположен в основата им шестоъгълник. Още по-лесен начин за „построяване“ на символа е, ако просто „наложите“ два равностранни триъгълника един върху друг, като единият е обърнат нагоре, вторият надолу.

Въпреки че еврейският народ е започнал да използва тази звезда преди много векове, тя не е считана за официален символ до 1897 година.

Ихтис

istock

Много хора познават този символ, но може би не с това название. „Христовата риба“ е знакът на ранните християни, като е общ за цялата религия. Днес можете да го срещнете навсякъде, дори като лепенки по автомобилите, като противно на очакванията такава употреба е напълно оправдана. Защо ли? Преди много години, когато християните са били подложени на преследване и избиване от страна на римляните, те често използвали ихтис като таен символ, помагащ да се разпознават помежду си. Предполага се, че когато двама души се срещали за първи път, единият рисувал едната дъга на символа, а ако и другият бил християнин, той довършвал знака, дорисувайки втората дъга.

Разбира се, този символ е използван и от други култури, езически, далеч преди да се появи християнството. На него са придавани най-различни значения, като по-голямата им част са свързвани с плодородието. Често този знак се свързва с „великата майка“, а някои предполагат, че той символизира нейната утроба.

Що се отнася до използването на ихтис в християнството, с течение на времето и с развитието на църквата той почти престава да бъде използван.

Кръстът на апостол Петър

istock

Когато става дума за християнски символи, задължително е да се спомене кръстът на апостол Петър, или „обърнатият кръст“, който днес масово се счита за най-мощния антихристиянски символ. Историята обаче показва друго. Когато апостол Петър бил осъден и трябвало да бъде разпънат на кръст, той твърдял, че е недостоен да умре по същия начин като Христос. Затова помолил да го разпънат с главата надолу. Оттогава кръстът на апостол Петър се е превърнал в символ на християнското смирение. До днес все още можете да видите в някои църкви този символ, което изобщо не означава, че хората в нея се кланят на Сатаната. Използването на обърнатия кръст като антихристиянски символ е започнало неотдавна. То се демонстрира в редица холивудски филми, като „Екзорсист“, „Бебето на Розмари“ и др. Този тип кръст се среща и при последователите на различни движения, като пънкари и металисти, но там по-скоро символизира авторитарност.

Череп и кости

istock

Този символ има много различни значения и е спорно откъде и как произлиза. Най-масовите теории са следните. Първата е историческата – той е измислен от страшилищата на моретата преди векове – пиратите. Техният флаг изобразявал череп с кръстосани кости. Историческите факти обаче всъщност сочат съвсем друго – че всеки известен пират е имал свой собствен флаг.

Втората теория е, че той е започнал да се използва преди около 2 века, когато химици и учени започнали да обозначават с него химикали и отровни вещества, като предупреждение.
Друга теория гласи, че преди векове в Испания с този символ са се обозначавали гробищата, като наистина и до днес можете да намерите стари църкви и костници с череп и кости над тях. А пиратите просто адаптирали този символ за себе си, защото знаели, че е свързан с гробищата, и по този начин искали да вдъхват страх и ужас.

Не липсват и конспиративни теории за произхода на знака, според които той е наложен от тайните общества на илюминатите, като е централен за тайното общество „Череп и кости“, основано през 1832 година в университета Йейл. Всяка година и до днес то приема по 15 нови членове, които са такива до живот. Те полагат клетва за лоялност, разказват всичко за живота си, вкл. най-интимни подробности, даряват част от финансовите средства, с които разполагат, и в замяна получават стабилност и подкрепа за цял живот. Много американски президенти са членове на тази общност.

Знакът на бръснарите

istock

Традиционният дизайн на знака на бръснарите представлява цилиндър, опасан със спирала, състояща се от червени и бели ивици. В оригиналния си вариант той съдържа само тези цветове, докато в днешните има и синя.

Червеният цвят в тази ивица символизира кръвта – и по-точно кървавите бинтове. В продължение на векове бръснарите са били длъжни да умеят много повече неща от това просто да ви обръснат и подстрижат. Много от тях били освен това прецизни хирурзи, а процедура номер едно при тях била… кръвопускането. През средновековието хората смятали, че могат да се излекуват от много болести, като се пречистят чрез силно кръвотечение, а самата процедура била изключително неприятна.

За да попиват изтичащата кръв, бръснарите използвали чисти бинтове или кърпи. Затова те често навивали тези бинтове пред бръснарниците си, като един вид реклама. А когато по улиците духал вятър, тези бинтове се увивали около пръчката, на която били закачвани. Така възникнал и този символ.

Знакът О‘кей

istock

За почти всички американци жестът, при който палецът и показалецът се сключват така, че образуват буквата „О“, означава, че всичко е наред или „аз съм съгласен“. Цялата западна цивилизация към момента е свикнала с него, но използването на този жест не навсякъде е прието. В много страни по света той не означава нищо, а в някои европейски държави (Испания и Португалия) дори е оскърбителен и означава, че сте „кръгла нула“ и не струвате нищо. На всичко отгоре в редица средиземноморски държави (Турция) и в Южна Америка (Бразилия) този жест означава и символизира анус и е начин да ви обидят на хомосексуална основа.

Положителен смисъл на този жест обаче ще откриете отново в източните философии. Той е част от т.нар. мудри – символични, ритуални жестове, и е т.нар. vitarka mudra – знакът на дискусиите и разговорите, както и предаването на будисткото учение. В източните страни ще видите много статуи на Буда, изобразен именно показващ този знак.

Интересно е и окултното значение на символа. Според някои конспиративни теории това е знакът 666, заради трите шестици, които се образуват, когато свиете пръстите си по този начин. Той е асоцииран отново с илюминати и масони, особено когато се показва по медиите от известни личности от шоубизнеса.

Рогата на дявола

istock

В наши дни тези дяволски рога са възприети от почитателите на тежката рок музика, като това е фактот десетилетия. Популяризатор на този знак в света на хевиметъла е не кой да е, а великият певец Рони Джеймс Дио.

Разбира се, не трябва да ви учудва фактът, че този знак на практика е древен, като може би очаквате да е наистина свързан със сатанизма. Но в крайна сметка това не е така. Този жест е знак за изцеление, който е използван от древността предимно сред суеверните хора. Нарича се Corna. Рони Джеймс Дио научил смисъла на жеста от своята баба и започнал да го прилага.

Подобно на знака О‘кей, този жест е също така ритуална мудра – Карана, или жест на изгнанието, който се използва тогава, когато трябва да отблъснете злото. Отново, подобно на случая със знака О‘кей, трябва да внимавате с използването на този жест по света, защото той не е лишен от вулгарен смисъл в някои точки по света. Ако например отидете в някоя от балтийските републики и покажете на някой „рогата на дявола“ той ще ви разбере по друг начин – че сте преспали с неговата съпруга или съпруг.

Кадуцей

istock

Кадуцеят, или както още е известен „Жезъл на Хермес“, често се използва в различни медицински организации. Обичайно се изобразява във вида на жезъл с криле и две змии, увити в две различни посоки. Забавното е, че всеки път, когато гледате този знак, то вие гледате една грешка. В наши дни приетият в медицината Жезъл на Хермес се бърка непрекъснато с Жезълът на Асклепий (богът лечител от старогръцката митология). Върху жезъла на древногръцкия бог няма никакви криле и той е обвит само от една змия. И тъй като този бог е изцелител, е напълно естествено именно неговият знак да се използва в медицината, а не жезълът на Хермес.

Виновни за тази грешка са военните лекари от американската армия. Именно те първи възприели знака на Хермес за свой преди повече от 100 години, след решение на свой офицер, който объркал двата символа. Заради това кадуцеят в своята нова роля е толкова разпространен до днес в Северна Америка. Иначе стандартното значение на този знак в останалата част на света е като символ на търговията, защото Хермес (също древногръцки бог) е бил покровител на търговците и занаятчиите.

Символът на мира

istock

Всички ние асоциираме този символ с контракултурата, с хипи движението, възникнало през 60-те години на миналия век в резултат на противопоставяне на любовта срещу войната. За разлика от останалите изброени символи този няма никакво древно копие. Хипи знакът е създаден от Джералд Холтъм, като основната му цел била да прокламира пред света едно скрито словосъчетание – „британско ядрено разоръжаване“. Според думите на Холтъм рисунката представлява мъж (самият той), който се намира в момент на голямо отчаяние с ръце провесени настрани и надолу, подобно на християнин пред разстрел от картините на Франциско Гоя. Холтъм стигнал до тази символика, като обединил буквите N и D, които са първите от английското словосъчетание Nuclear Disarmament (ядрено разоръжаване). Впоследствие той стилизира този символ, използвайки няколко линии, после ги включва в кръг и резултатът Символът на мира.

Той остава популярен през десетилетията, а създателят му никога не защитава своите авторски права. Той става един от символите, демонстриращи свободата и оттам съответно и мира. Нееднократно са правени опити да го свържат с нещо мрачно и древно – като например със сатанински култове или нацистки убеждения. Но всички търсени сходства са случайни и недоказани.

Свастиката

istock

Много хора в западния свят грешат сериозно, когато свързват свастиката само и изключително с Хитлер и нацистка Германия. Това е тъжно, защото т.нар. „Гамадион“ или „гръцки кръст“ (заради прилика с гръцката буква гама) е наистина универсален символ, който е един от най-древните в света. Той присъства в много религии – будизъм, индуизъм, джайнизъм, както и в редица древни цивилизации. Него са използвали гърци, египтяни, римляни, келти. Той присъства дори на най-древната откривана керамика, предшестваща официалната история на човечеството!

Някои от най-старите изображения на свастиката се появяват в индуизма, където тя е символ на бога Вишну. В това си качество тя се използва и до днес. Само че може да има различни значения, в зависимост в коя посока са завъртени краищата й. Свастиката, въртяща се по часовниковата стрелка, е символ на Вишну, а тази, която се върти в обратна посока – на богинята Кали.

През последните стотина години освен използвана от нацистите, свастиката се е появявала дори върху стари модели ирландски перални, в известната пивоварна Карлсберг и дори във ВВС на Финландия и Латвия. 

* Източник: hicomm.bg