0

А мериканският режисьор Стивън Спилбърг каза пред Би Би Си, че "наистина съжалява" за изтребването на акулите след успеха на филма му "Челюсти", излязъл на екран през 1975 г. , предаде Франс прес. 

Хитовият филм на Спилбърг разказва историята на голяма бяла човекоядна акула, която напада къпещите се в курорт на източното крайбрежие на САЩ. Началникът на местната полиция тръгва на лов за животното с помощта на морски биолог и ловец на акули.

"Наистина съжалявам, че популацията на акулите беше изтребена заради книгата и филма. Наистина, наистина съжалявам", каза Стивън Спилбърг пред Би Би Си.

Режисьорът беше интервюиран в радиопредаването "Desert Island Discs", в което гостите разказват каква музика, каква книга и какъв луксозен артикул биха взели на необитаем остров.

Запитан как би се чувствал на пуст остров, заобиколен от акули, Спилбърг отговори: "Това е едно от нещата, от които винаги съм се страхувал. Не от това да бъда изяден от акула, а че акулите ще ми се разсърдят заради  хранителното безумие на спортните риболовци, което последва след 1975 г."

Според проучване, публикувано в списание "Нейчър" миналата година, световната популация на акули е намаляла със 71 процента от 70-те години на миналия век заради свръхулова.

Фондът за опазване на акулите междувременно отбелязва, че от 1250-те вида акули и скатове, идентифицирани в света, понастоящем 36 процента са застрашени от изчезване.

Изследователите обвиниха филма "Челюсти", който имаше огромен успех и ужасяваше поколения къпещи се.

Стивън Спилбърг, известен и с филмите си "Извънземното", поредицата за приключенията на  Индиана Джоунс, "Джурасик парк", говори в предаването и за отчасти автобиографичната си кинотворба "Семейство Фейбълман". Филмът, който Спилбърг описва като "терапия за 40 милиона долара", разказва за детството му и запознанството му с киното в следвоенна Америка.