0

И спански галеон, превозващ 200 тона злато, сребро и изумруди, потънал водите на Карибско море, отново привлече вниманието на ловците на съкровища. 

Галеонът “Сан Хосе” е потопен край колумбийското пристанище Картахена, след като избухва взрив в барутните му складове при сблъсък с британците през 1708 година. Потъването на “Сан Хосе” става известно като “Свещения Граал на корабокрушенията”, тъй като на борда му се намират богатства за 20 милиарда долара, изчислени към днешния стандарт.  

Сега Колумбия обяви национална кампания за възстановяване на съкровището. През 2015 г. правителството на страната разкри, че екип от водолази е открил легендарния кораб, на близо километър под водата. Миналата година пък друг екип публикува удивителни снимки на перфектно запазения товар на галеонът. 

Несметното богатство обаче предизвика спор между желаещите да го притежават. Американската изследователка компания “Glocca Morra” твърди, че е открила “Сан Хосе” през 1981 г. и е предала координатите на колумбийците при условие, че ще получи половината от състоянието, ако то бъде извадено на брега. Щенията на американците обаче бяха отхвърлени през 2015 г., когато тогавашния президент Хуан Мануел Сантос обяви, че корабът е открит на друго място. Компанията “Glocca Morra” пък контрира, че ще съди Колумбия за стойността на половината богатство. Въпреки това министърът на културата Хуан Давид Кореа, че правителствения екип изследвал мястото с предполагаемите координати на потъналия “Сан Хосе”, но там не открили следи от него. 

От друга страна Испания, на чийто флот принадлежи галеонът, също предявява претенции за собствеността на съкровището. Испанската компания “Qhara Qhara”, базирана в Боливия, твърди, че нейни моряци са били изпращани да добиват злато и бижута по бреговете на Латинска Америка. 

Междувременно Колумбия приветства находката като огромно историческо и културно постижение.

Галеонът с 62 оръдия е плавал от Портобело в Панама начело на флота от 14 търговски кораба и три испански военни кораба, когато се е натъкнал на британската ескадра близо до Бару.