0

В откритие, което може да промени нашето разбиране за древната история на Земята, изследователите са открили доказателства, които предполагат, че нашата планета може някога да е имала система от пръстени, подобни на тези на Сатурн.

Това е било преди 467 милиона години, когато нашата планета е претърпяла неочаквана метеоритна бомбардировка, която е продължила около четиридесет милиона години. Това събитие е известно като "Ордовикски метеорен поток", пише в статия, публикувана в рецензираното списание Earth and Planetary Science Letters.

Хипотезата възникна от реконструкции на тектониката на плочите от Ордовикския период, които разкриват необичайните позиции на 21 ударни кратера на астероида. Това, което прави това откритие озадачаващо е, че всички тези кратери са разположени в рамките на 30 градуса от екватора, въпреки факта, че над 70 процента от континенталната кора на Земята е лежала извън този регион през това време.

Изследването започва с учени, използващи математическо моделиране, които се опитват да разберат колко вероятно е такова събитие и дали е случайно. Математиката показва, че това е невероятно. „При нормални обстоятелства астероидите, удрящи се в Земята, могат да се ударят на всяка географска ширина, произволно, както виждаме в кратерите на Луната, Марс и Меркурий“, казва съавторът на изследването, геологът Анди Томкинс, „Така че е изключително малко вероятно всичките 21 кратера от тези периоди се образуват близо до екватора, ако не са свързани един с друг. Очакваме да видим много повече кратери на по-високи географски ширини", добавя той.

Според изследователите този необичаен модел на удар е причинен от голям астероид, преминаващ близо до Земята. Когато астероидът навлезе в границата на Рош на Земята – разстоянието, в рамките на което даден обект се разкъсва от приливни сили – той се е разбил, създавайки пръстен от отломки около Земята. Това разстояние е около 18 400 километра.

Статията се появи само преди дни, но вече събра много положителни отзиви. Учените признават, че заключенията на техните колеги се основават на солиден материал и най-вероятно случаят е бил такъв.

Пръстенът на Земята не обяснява последното заледяване, което се случи пред очите на хората, и като цяло не обяснява всичко в климатичната история на нашата планета. Но внася нови цветове и аргументи в идеята, че източникът на нашия климат е извън нас, в Космоса.