0

М оже би всеки се е интересувал как са гласували нашите предци, когато не е имало машини и хартия. Е, сега ще разберете няколко метода, които са се използвали в миналото, когато е трябвало да има вот за нещо.

Сред тях са боб, плочки, топки с различни цветове и парчета.

Боб и плочки

Според атиняните гласуването чрез жребий е най-честно и най-обективно. За целта използвали фасул. В храма поставяли две урни – едната с черни и бели бобови зърна, а другата – с плочи с изписани върху тях имена на кандидати.

Архонтът пъхал ръцете си в урните и изваждал от едната бобено зърно, а от другата – съответната таблетка. Ако зърното е бяло, то кандидатът се обявявал за избран, пише „Фокус“.

Имало и застраховка, ако избраният се окаже некомпетентен за съответната длъжност. Той бил проверявал и от Съвета и ако не успее да покаже необходимите способности и знания му било отказвано назначаване.

В Атина имало и друг метод за гласуване, останал в историята под името "остракизъм". На глинени парчета гражданите са писали имената на тези политици, които според тях застрашават демократичната структура на града-държава - например, те са твърде популярни и обичани от хората. Ако повече от шест хиляди жители оставят фрагмент със същото име, тогава този човек е бивал отстранен от Атина за десет години.

Балотиране с топки и бележки

Изразът "хвърли черната топка“ в смисъл "гласувах против“ се използва и до днес. Появата на този вид гласуване, като гласуване, светът дължи на венецианците - с помощта на черни и бели топки те са избирали дожите. Бялото символизира гласа "за", черното - гласът "против". Гласуването предполага таен вот, така че никой не е знаел (поне официално) кой точно е гласувал за този или онзи кандидат.

Подобен метод на гласуване е имало и в Руската империя. Например, балони се използват, когато се провеждат избори за определени обществени длъжности. Правилата, по които се е провеждало гласуването, са били описани в членове 137-167 от том III на Кодекса на законите в "Хартата за службата за избори на благородници“.

Понякога, по същия принцип, вместо топки могат да се използват бележки, на които са посочени имената на кандидатите. По този начин все още се избират понтифексите във Ватикана.

Хартиено или електронно гласуване?

В съвременния свят прогресът не стои неподвижен: мнозина смятат, че класическите, според нас, избори с хартиени бюлетини са от миналия век. Появиха се специални електронни устройства, с помощта на които гласуването може значително да улесни процеса на преброяване на гласовете. Тук обаче също има подводни камъни.

Подобна организация на избори има много противници: например, има мнение, че хакерите могат да повлияят на резултатите от електронните избори. Смята се също, че подобно гласуване противоречи на принципа за явност и публичност на изборите.

Затова комбинацията от хартиено и електронно гласуване остава най-популярна: гласоподавателят изразява волята си в специална избирателна секция с хартиена бюлетина, а резултатите се изчисляват по електронен път.