0

П рез последните години няколко котки с четири уши попаднаха в заглавията, включително руско синьо на име Мидас, което натрупа цели 344 000 последователи в Instagram.

Очарователни четириухи котeнца се раждат вследствие на рядка генетична мутация.

Котето на име Аудио се появи през юни в Маунт Джулиет, Тенеси , САЩ.

То е отведено в приюта True Rescue с трите си други братя и сестри, но само то е с тази мутация.

Сътрудниците в приюта са във възгорг от животинчето и споделят на страницатга си във Facebook : Последното коте, за което успяхме да намерим проучване, което имаше 4 уши, дойде от Турция и беше отпреди 2 години”.

Аудио е само на 8-9 седмици, когато е доведен в спасителния център, след като бил открит в Нешвил, Тенеси. 

Във видео, публикувано на страницата му във Facebook, член на персонала на True Rescue обяснява: „Те бяха открити залепени с тиксо в кутия без отвори за въздух и един добър самарянин успя да ги измъкне, да ги нахрани и да ги накара да нас.'

Така Аудио получава втори шанс за живот и радва спасителите си и последователите си в нета.

Въпреки че котките с четири уши са рядкост, те не са нещо съвсем невероятно.

Според проучване, публикувано в Journal of Heredity  през 1957 г., четириухите се появяват на бял свят поради рецесивна мутация, която засяга само капачетата на външното ухо (известни също като pinnae), а не механизма на вътрешното ухо. 

Това проучване обаче установи също, че много котки с мутацията имат по-малки очи, особена на челюстта и са по-неактивни и летаргични.   

През последните години няколко котки с четири уши попаднаха в заглавията, включително руско синьо на име Мидас , което натрупа цели 344 000 последователи в Instagram от 2022 година насам, когато стана интернет звезда.

Мидас се появява в Instagram три седмици, след като била осиновена от Канис и нейния партньор. 

Майка й, която била бездомна котка, родила Мидас и нейните шест братя и сестри в градина, която принадлежала на приятел на Канис, който взел котето. 

Очарователната Мидас чува отлично, няма други мутации в себе си, бича да играе, да спи и да се гушка. Четириушката има фенове от цял ​​свят - от Бразилия до САЩ и Турция, откъдето е родом.

Нейните собственици я обожават, а самата Мидас има два ретрийвъра – най-близки приятели.