1

П рез следващата 2024 г. Черният воден заек ще отстъпи място на следващия символ на китайския календар - Зеления дървен дракон. 

Как да празнуваме правилно Нова година, какво е най-добре да се облече и трябва да се сервира, и какви са обичаите, свързани с новата 2024 година?

Всяка година в китайската култура има определено животно покровител, което се влияе от определен цвят и един от петте елемента: огън, вода, земя, дърво или метал. Символ на отиващата си 2023 г. беше Черният воден заек, а през 2024 г. ще бъде Зеленият дървен дракон.

Смята се, че това митично създание е предвестник на промяната. Драконът е амбициозен, капризен, мощен звяр, който покровителства смели хора, които искат да променят живота си. Дивият темперамент на дракона се изглажда от влиянието на зелено и дърво, така че покровителят на следващата година оценява не само шумното забавление, но и стабилността, хармонията и творчеството.

В китайската култура се смята, че всяка Нова година трябва да се празнува според характера на нейния покровител. Това ще донесе късмет и защита от нещастия през всичките 12 месеца.

Какво да облечем за празника! 

Драконът е любител на ярките цветове, качествените материи и лъскавите аксесоари. За да успокоите своенравния звяр, трябва да изберете облекло, дори ако празникът е планиран да се проведе у дома със семейството ви. Общите препоръки включват червени и зелени цветове, а материите включват сатен, коприна, брокат или по-семпли, но естествени материали като лен, вълна и памук. Лекото присъствие на синтетика няма да повлияе на настроението на Дракона, но е по-добре да се опитате да го избегнете.

За жените 

Драконът е не само мощ и сила, но и елегантност. Жените могат да обърнат внимание на плътно прилепнали рокли, дълги до пода, допълнени от масивни златни аксесоари. По отношение на цвета е по-добре да се даде предпочитание на алени и зелени нюанси, пастелните опции ще трябва да бъдат изключени. Ако по някаква причина не харесвате яркостта на облеклото, тогава можете да разнообразите изображението със стилове - комбинирайте блуза с декоративни елементи и пола, изберете нетривиален костюм с панталон и т.н.

Също така не е забранено да следвате личния си комфорт - можете да изберете какво ще ви е удобно да прекарате новогодишната нощ, но в същото време допълнете цялостната си визия с интересни ефектни бижута, аксесоари и сложете ярък вечерен грим, прическата е задължителна.

За мъжете 

По-добре е да избягвате обикновените ежедневни тениски и дънки. Мъжете трябва да се погрижат за официална визия – класически костюм или семпла комбинация от панталон и риза. Подходящи цветове биха били нюанси на бордо или тъмно зелено. При това не е необходимо всичко да е в една цветова схема – нека ризата да е червена, а панталоните – зелени или обратното.

Ако не можете да намерите подходящ ярък костюм, тогава по-познатите сиви, кафяви и тъмни нюанси могат да бъдат разредени с ярка вратовръзка, папийонка или копчета за ръкавели.

Какво да сложим на трапезата? 

В Китай Драконът се счита за най-големия ценител на гурмето. Освен че обича изискани и сложни ястия, те трябва да бъдат приготвени от пресни, натурални продукти, без използване на полуготови продукти и консерви. Дори ако искате да сервирате прости кюфтета, не трябва да купувате готова кайма, по-добре е да я направите сами от прясно месо.

Няма конкретни ястия, които трябва да се приготвят за новогодишната трапеза. Можете да изберете любимите си, но е важно да има разнообразие и изобилие. Основният продукт задължително е месото, всяко и под всякаква форма - пържено, печено, варено и др. Пресните и варени зеленчуци са идеални като гарнитура. Сладкото не е забранено, напротив, смята се, че Драконът е любител на сладкото, така че в новогодишната нощ можете да поднесете любимия си десерт в края на празника.

Можете също да успокоите Зеления дракон с пикантни ястия. Препоръчително е да приготвите нещо пикантно от китайската кухня или просто да сервирате лют сос с варено месо.

Украса 

Както по отношение на облеклото, така и по отношение на декора, най-добре е да се обърнете към ярки цветове и лъскави декоративни елементи. Перфектни са гирляндите и китайските фенери. От цветовете е най-добре да комбинирате червени, зелени и златни нюанси. Не забравяйте да се погрижите за празничен текстил в съответствие с цялостния декор. Покривки, декоративни калъфки за възглавници, платнени салфетки и може би дори завеси. Смята се, че Драконът определено ще хареса такъв задълбочен подход към срещата с неговата година. 

Декоративните елементи трябва да включват:

- Изделия от дърво. През следващата година този материал е неразделна част. Дървото, според китайската култура, е символ на знание, творчество, изследване и растеж. Като украса можете да закупите дървени чинии за сервиране, фигурки, украса за коледно дърво или нещо напълно необичайно: например дървена саксия с цвете. Много символично е да се опитате да отгледате „огнено дърво“ - delonix - през новата година.

- Изображение на символа на годината. Колкото повече декорации във формата или с изображението на дракон, толкова по-добре. Това могат да бъдат отделни фигурки, ястия с шарка, салфетки, свещници и много други. Този декор може да се използва през цялата година, смята се, че ще привлече късмет.

- Осветление. Мотото на годината на Дракона е, че никога няма достатъчно светлина. Много гирлянди, отделни крушки, свещи - всичко това ще бъде повече от подходящо в настъпващата новогодишна нощ.

Подаръци 

Ако ще подарите нещо символично на близките и приятелите си, тогава е по-добре да обърнете внимание на:

- драконови фигурки. Той е не само господар на следващата година, но и символ на сила, късмет и защита

- зелени скъпоценни камъни и минерали. Например нефритът символизира просперитет и благополучие;

- живи зелени растения. Според китайската философия това е знак за живот, растеж, изобилие и късмет;

- зелени дрехи, аксесоари и текстил. Смята се, че те ще донесат хармония и спокойствие на новите собственици.

Като цяло в навечерието на Нова година можете да разменяте всякакви подаръци, с изключение на тези, които могат да ядосат Дракона и да донесат лош късмет както на дарителя, така и на получателя, а те включват: 

- всичко свързано с огъня и неговото изображение (картини с огън, запалки, свещи и др.). В тази нощ цялото внимание трябва да бъде насочено само към един собственик на огъня - Зеления дракон;

- портфейл. В китайската култура такъв подарък е най-нежелан - ще доведе до бедност;

- ножици, ножове, саби, комплекти за маникюр и др. Ще донесе раздор в отношенията;

- ръкавици и ръкавели. Ще доведат до бурна кавга;

- чадър. Такъв подарък се счита за особено неподходящ между членове на семейството и любовници - обещава дълга раздяла;

- огледало (включително козметични чанти с огледало). В китайската култура се смята за „вход“ към другия свят, който може не само да развали празника, но и да донесе неприятности за цялата година;

- всякакви предмети и неща с числото "четири". За китайците това число е най-нещастното число;

- зелени шапки. Въпреки че зеленото облекло е отличен подарък за предстоящия празник, това не е така при шапките, забрадките и т.н. В китайската философия това се свързва с костенурката, която води до застой в живота и дълъг път към целите.

Въпреки факта, че Драконът е шумно и привличащо вниманието същество, той също цени сплотените семейни и приятелски отношения. Затова е най-добре да се съберете с приятелите си и семейство, отколкото да прекарате почивка с непознати. Уважете свободолюбието на Дракона, като прекарате новогодишната нощ извън града, в наета вила или хотелски комплекс. Въпреки това не е забранено да празнувате у дома или в ресторант. 

Обичаи 

Според обичаите е важно да се подготвите правилно за Нова година, така че празникът да мине добре и цялата година да е успешна:

- отървете се от дълговете. Не можете да влезете в годината с финансови задължения към семейството и приятелите. По-добре е да се опитате да изплатите всичките си вересии, тогава Зеленият дракон определено ще ви подкрепи във финансовите въпроси;

- простете обидите и поискайте прошка. Още преди празничната вечер трябва да се обадите на вашите познати, близки и приятели и да ги помолите за прошка, дори това да не е абсолютно необходимо. Освен това, ако някой поиска прошка в замяна, струва си да преглътнете егото. Ако няма възможност да говорите лично, можете да напишете извинително писмо и след това да го разкъсате и изхвърлите. Така новата година ще започне с положителни мисли;

- почистете основно. Този обичай продължава от година на година, независимо от неговия покровител. Важно е не само да избършете праха и да измиете подовете, но и да изхвърлите боклука, да разглобите шкафовете и внимателно да изметете всички ъгли. Смята се, че така хората се освобождават от негативизма, натрупан през изминалата година;

- заредете се с енергия и положителни емоции. Драконът е шумен и весел символ, така че можете да се подготвите за срещата му предварително, например да карате ски, да изкачите връх, да се срещате с приятели, да направите всичко, за да повдигнете настроението си още преди Нова година.

Знаци 

Няколко знака са изключително важни, за да привлечете успеха на своя страна през 2024 година. 

- Не носете чужди или стари дрехи. Драконът не обича скъперниците, така че е по-добре да се охарчите за свежа новогодишна визия, отколкото да използвате стара или да я наемете;

- Празнувайте шумно. Можете да спечелите благоразположението на Зеления дракон с шумно празненство, така че в тази новогодишна нощ трябва да има много фойерверки;

- По време на празника не можете да ругаете, да вдигате скандали или просто да спорите;

- Направете нещо различно. Организирайте игри, викторини, танци и други забавления. Не е нужно да танцувате цяла нощ, но трябва да посрещнете Зеления дракон весело;

- На открито. Опитайте се да прекарате първите минути от новата година навън. Драконът е свободно създание, така че е по-добре да го срещнете извън апартамента. Смята се, че тези, които изпият първата чаша шампанско на чист въздух, ще получат защитата на символа за цялата година.