0

П ремиерният по кината „Астероид Сити“ кара зрителя да се колебае какво гледа – неповторим шедьовър или неговата пародия, а може би двете накуп.

С няколко думи – луда история, но пък изящна и държаща те от началото до края. Достатъчно е да се отбележи, че това е филм на Уес Андерсън. И ако се заиграем с една от предишните му творби, то можем да кажем, че: „Това си е чиста проба „Гранд хотел Будапеща“, но с астероид“.

Кратер

Действието става през 1955 г. и се разгръща между пиеса, нейното поставяне и тв шоу. Някъде в пустинята и в град, възникнал край астероид. По едно време се появява и извънземно, което пристига да си прибере (или просто да си вземе като сувенир) камъка, паднал преди хиляди години и създал кратера, около който се е формирал градът. Има любов, а също и други неща от живота.

Много

Както винаги Андерсън и сега е наблъскал филма с купища звезди на Холивуд и всякакви други известни хора. Тук са Том Ханкс, Марго Роби, Едуард Нортън, Джеф Голдблум, Тилда Суинтън, Скарлет Йохансон, Уилям Дефо, Мат Дилън и др.

Що се отнася до Уес Андерсън е достатъчно да припомним неговите „Гранд хотел Будапеща“, „Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън“, „Царството на пълнолунието“, „Фантастичният господин Фокс“, „Кланът Тененбаум“, „Колежът Ръшмор“. Определено това е режисьор с ексцентричен стил. И също както ветераните Уди Алън, Стивън Спилбърг и Стивън Содърбърг тук много холивудски звезди са готови да играят едва ли не без хонорар само и само да се докопат до роля в негов филм. Затова не е чудно, че „Астероид Сити“ е с бюджет от едва $25 млн. Толкова е хонорарът само на една от знаменитостите, най-много две (и половина) накуп.