0

С лед дълга съдебна битка Тото е спасен и ще бъде пуснат на свобода. Решението за съдбата на известното младо диво прасе във Франция, което е адаш на БГ певеца Йонислав Йотов - Тото, бе взето от апелативния съд на град Дуе.

Глиганът Тото се превърна в сензация, влизайки във френските новини през октомври 2023 г., когато животинчето е нападнато от ловджийски кучета. Раненото тогава малко прасе е приютено от семейство, полагащо грижи за него в продължение на два месеца.

Проблемът е, че отглеждането на диви животни, взети от дивата природа, е забранено във Франция. Правосъдието беше принудено да конфискува глиганчето и да го изпрати в животновъден комплекс в Сен-Лоран-Бланжи.

След това неговите спасители започнаха съдебна битка, за да избегнат евтаназията на животното, тъй като то пренасяше заразна болест, правеща пускането му в дивата природа невъзможно.

Природозащитна организация се застъпи активно в спасяването на малкия Тото и оспори съдебно решение, взето на 12 юли, което гласи, че дивото прасе трябва да бъде евтаназирано.

Съдът преразгледа първоначалното си решение и в крайна сметка отсъди Тото да бъде пуснат на свобода в дивата природа.

Поради заболяването си глиганът ще бъде лекуван в специално заградено място във френска гора. И когато Тото оздравее ще може да се наслади на пълната свобода без решетки.