0

Р усия и Китай атакуват Луната.

АЕЦ

Двете държави обмислят да поставят атомна електроцентрала на земния спътник в периода 2033-35 г..

Това каза във вторник Юрий Борисов, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос. Според него това е нещо, което един ден може да позволи да бъдат изградени лунни селища.
Борисов, бивш заместник-министър на отбраната, каза, че Русия и Китай са работили съвместно по лунна програма и че Москва е успяла да допринесе за общото им дело със своя опит в "ядрената космическа енергия".

"Днес сериозно обмисляме проект – някъде на границата на 2033-2035 г. – съвместно с китайските колеги да доставим и монтираме енергоблок на повърхността на Луната“, каза Борисов.

По думите му, слънчевите панели няма да могат да осигурят достатъчно електричество за захранване на бъдещи лунни селища, докато ядрената енергия може.

„Това е много сериозно предизвикателство, трябва да се направи в автоматичен режим, без присъствието на хора“, допълни още той.

Товарен кораб

Борисов говори и за руските планове за изграждане на товарен космически кораб с ядрен двигател. Той каза, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са разрешени, освен намирането на решение как да се охлади ядреният реактор.

„Ние наистина работим върху космически влекач. Тази огромна, циклопска структура, която ще може, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини... да транспортира големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да участва в много други приложения“, каза Борисов.

Руски официални лица са говорили и преди за амбициозни планове за един ден добив на Луната, но руската космическа програма претърпя серия от неуспехи през последните години.

Неговата първа лунна мисия от 47 години се провали през 2023 година, след като руският космически кораб Луна-25 излезе извън контрол и се разби .

Москва заяви, че ще стартира нови лунни мисии и след това ще проучи възможността за съвместна руско-китайска мисия с екипаж и дори за лунна база.

Китай заяви миналия месец, че има за цел да изпрати първия китайски астронавт на Луната преди 2030 г.

Руският президент Владимир Путин отхвърли през февруари предупреждението на Съединените щати, че Москва планира да постави ядрени оръжия в космоса, като невярно, заявявайки, че това е трик за привличане на Русия в преговори за оръжия при условията на Запада.

*Източник: Ройтерс