0

Д ревна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния египетски град Луксор, съобщи египетското Министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата, цитирано от Синхуа.

Гробницата е разкрита от египетски и британски изследователи в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, заяви Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Първите елементи, открити досега в гробницата, показват, че тя датира от 18-а династия на фараоните Ехнатон и Тутанкамон, каза Уазири в изявление. Този период, известен като Новото царство, завършва през 1292 г. пр. н. е. и се смята за един от най-проспериращите епохи на Древен Египет. 

Ръководителят на мисията от английска страна Пиърс Литерланд от университета в Кембридж каза, че откритата гробница може да принадлежи на някоя от кралските съпруги или принцеси по време на 18-ата династия.

Египетският археолог Мохсен Камел заяви, че вътрешността на гробницата е в „лошо състояние“. Части от нея, включително надписи, са били „унищожени при древните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки“, добави Камел.