0

О ткриха подземен тунел до Хеопсовата пирамида, който води до нова тайна стая на дълбочина от 10 метра.

СКРИТИ ТАЙНИ: Откриха неизвестен коридор в Хеопсовата пирамида

Наземният радар (GPR) и електрорезистивната томография (ERT), използвани от японски и египетски изследователи, идентифицираха аномалия в близост до пирамидата на Хеопс. Измерванията показаха, че под гладка и добре уплътнена повърхност има пустинно пространство на дълбочина около 2 метра има тунел с формата на буквата L, простиращ се в едната посока на 10 метра, в другата - на повече от 15. За мистериозна находка учените съобщават в изданието Archaeological Prospection.

Археолози и геофизици, ръководени от Мотоюки Сато , професор в Центъра за североизточноазиатски изследвания към университета Тохоку в Япония, предполагат, че тунелът и стаята, до която се простира, са изградени от варовик.

Възможно е мумията на фараона Хеопс, която никога не е била открита в неговата пирамида, да бъде открита в заровена стая. Тоест под земята може да има тайна гробница, чийто вход умишлено е бил затрупан с пясък, за да не го намерят.

Идеята, че до пирамидата е скрита огромна тайна камера с площ от около 100 квадратни метра, се подкрепя от Мостафа Вазири , ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет. Това означава, че изследователите могат да очакват продължени изследвания.