0

С аудитски геолози откриха в пустинята скелет на кит на 37 милиона години. Находката е още един ключ към разкриването на древната история на Саудитска Арабия.

Геолози в Саудитска Арабия наскоро откриха останките на вероятно последното животно, което човек би очаквал да намери в огромната пустиня на кралството: кит.

Да, в пустинята на Саудитска Арабия са открити останки от изчезнал кит на 37 милиона години. Експертите са установили, че за китовете е изключително трудно да оцелеят в пустинята, което вероятно обяснява изчезването им.

Невероятното откритие е ключ към древната история на Саудитска Арабия, когато морето се е разпростирало далеч в границите на днешния полуостров.

Саудитската геоложка служба обяви, че китът е от епохата на горния еоцен, в района Ал-Джауф, северозападно от Кралството.

Главният изпълнителен директор на Саудитската геоложка комисия – Абдула Ал-Шамрани заяви, че е проведено проучване на варовикови скали. Те съдържат варовик и други тебеширени вещества, в близост до провинциите Кураят и Хадита. Целта на проучването е да се съберат и определят видовете морски вкаменелости и тяхното отлагане върху околната среда в Северна Саудитска Арабия преди 37 милиона години.

Това не е първият археологически източник, който Саудитска Арабия открива.
През 2021 г. археолози в северозападната част на страната откриват най-ранните доказателства за опитомяване на кучета от древните жители на региона.

В костите на кучето са открити признаци на артрит. Това предполага, че животното е живяло с хората до средна или напреднала възраст. Намерените в региона скални рисунки сочат, че неолитните жители са използвали кучета при лов на ибиси, диви магарета и други животни, може би китове.

„Това, което откриваме, ще промени коренно начина, по който разглеждаме периоди като неолита в Близкия изток. Да имаш такъв вид памет – че хората може да са знаели в продължение на стотици години къде са погребани роднините им – това е нечувано за този период в този регион.“

Това казва Мелиса Кенеди, помощник-директор на проекта „Въздушна археология в Кралство Саудитска Арабия“ (AAKSAU) – AlUla.

Откритието е направено в рамките на един от многобройните проекти, които се осъществяват в рамките на археологически проучвания и разкопки в АлУла. Това е древен и неизследван град, разположен в северозападната пустиня на страната.

АлУла е до голяма степен непозната оазисна долина в обширната пустиня на северозападната част на Арабския полуостров. Някога градът е бил проспериращ. Освен това е бил и важен кръстопът по пътя на благовонията и дом на 3 000 години мощни последователни цивилизации.