0

И зкуственият интелект агресивно се вклинява с ежедневието ни напоследък. Дотолкова агресивно, че чак се напъва да предскаже с абсолютна точност дали ще спечелим много пари, както деня и часа на смъртта ни..

Датски изследователи наскоро разработиха AI инструмент с името life2vec, който може да предвиди вашия успех в живота и продължителността на живота ви. Първите данни за разработката стана ясно още пред декември 2023 годиная.

Описван като „плашещо точен“ смъртоносен бот с изкуствен интелект , те все още не са го пуснали на света, но това не е попречило на куп фалшиви сайтове да създадат своя собствена версия на модела онлайн.

Световната мрежа е известна с фалшивите си уебсайтове и предоставянето на фалшива информация в замяна на лични данни.

Някои от тях дори декларират, че са свързани с life2vec.

“Всеки уебсайт, който обявява този вид прогнози за живота, е фалшив”, вдигна тревога датският екип..

Датчаните предупреждават обществеността, че техните изследвания са напълно частни и предполагаемите уебсайтове, моделирани с AI , „нямат нищо общо” с тях е тяхната разработка.

„Ние знаем за акаунти в социалните медии Life2vec и има поне един измамнически уебсайт. Ние не сме свързани с тези или други организации, които твърдят, че използват нашата технология “, казаха те.

Измамните уебсайтове може да споделят футуристични прогнози в замяна на лични данни и друга информация като имейл адреси, телефонни номера или данни за кредитни карти.

Оригиналният life2vec е разработен чрез захранване с данни от шест милиона датски здравни и демографски записи, които са на възраст между 35 и 65 години.

„Това може да предвиди здравни резултати“, обяснява Суне Леман, професор в Техническия университет на Дания (DTU) и водещ автор на проучването life2vec.

„Така че може да предскаже плодовитостта или затлъстяването, или може би бихте могли да предскажете кой ще се разболее от рак или кой не.

„Но може също така да предскаже дали ще спечелите много пари.“

Около половината от участниците в разработката са починали между 2016 и 2020 г. Беше записано обаче, че life2vec прогнозира тези смъртни случаи със 78% точност. AI използва фактори като доход, професия и медицинска история, за да определи дълголетието, както и социални „житейски събития“, които те могат да преживеят.

Екипът пише: „Нашата рамка позволява на изследователите да открият потенциални механизми, които влияят върху резултатите от живота, както и свързаните с тях възможности за персонализирани интервенции.“

Отговаря на онези смели житейски въпроси, отговорите на които всеки иска да знае, но в същото време вероятно не го прави.

Няма никаква несигурност, когато става въпрос за това как ще изглежда бъдещето с ИИ, който продължава да става по-умен и по-компетентен.

От друга страна, скорошни проучвания откриха, че ИИ все още е по-скъп от човешкия труд в множество професии.

Едно от най-големите проучвания от този вид досега имаше за цел да ни даде по-ясна картина например какво предстои и в каква времева рамка хората потенциално ще изчезнат.

2778 изследователи на ИИ – които наскоро публикуваха работа на шест от най-добрите конференции за ИИ – дадоха своите мнения за това как смятат, че изглежда графикът за бъдещи „постижения и етапи на ИИ“, заедно с всички възможни предимства и недостатъци на това.

На пръв поглед резултатите са малко плашещи.

Учените прогнозират, че има 50% вероятност AI да надмине хората през следващите 20 години.

Над половината от учените (58%) вярват, че има 5% вероятност за изчезване на хората или други катастрофални резултати от ИИ.

Съавторът на доклада Катя Грейс от Института за изследване на машинния интелект в Бъркли, Калифорния, обясни: „Важен сигнал е, че повечето изследователи на ИИ намират за силно неправдоподобно напредналият ИИ да унищожава човечеството.

„Мисля, че тази обща вяра в незначителния риск е много по-показателна от точния процент на риска.“

Освен това изследователите предвиждат 50% вероятност AI да замени човешките способности във всички задачи до 2047 г., заедно с 50% вероятност за пълна автоматизация на всички човешки работни места до 2116 г.

Междувременно по-сложни задачи като инсталиране на електрическо окабеляване или решаване на математически мистерии се очаква да отнемат повече време, макар и все още с възможност да бъдат в рамките на живота ни.

Още по-интересното е, че проучването показва, че AI ще достигне определени етапи по-рано от прогнозираното в сравнение със същото проучване, проведено през 2022 г.

Това не е най-вдъхновяващата новина, но Емил Торес от Case Western Reserve University в Кливланд каза пред изданието, че тези „видове проучвания нямат добри резултати“ при прогнозиране на постиженията на ИИ.

“Така че няма непосредствено притеснение за сценарий с Терминатор , който да се случи в близко бъдеще”, допълва Торес.

Освен това, въпреки че изследват AI, авторите на разработката признаха, че не са експерти в прогнозирането на AI.

„Много от тези пробиви са доста непредвидими. И е напълно възможно областта на изкуствения интелект да премине през още една зима“, добави Торес.

 

*Източник: UniladTech