0

З абранената с години картина на Николай Николов – Зиков „Балада за българина“,  намери своя нов дом в обновената Минна дирекция в града. Картината е един от шедьоврите на българското изобразително изкуство и е около 2 метра. 

Място

Екип на „Телеграф“ се свърза с областният управител на Перник г-н Людмил Веселинов, който не скри радостта си от поредния шедьовър, намерил място в дирекцията. Дирекцията се превръща в нов дом за българското изобразително изкуство. Благодаря на автора и семейството му за шедьовъра, който ще допълни колекцията на Минна дирекция“, каза пред „Телеграф“ Веселинов. 

Семейството на Зиков разбира за реновираната дирекция и след като разглеждат снимки от ремонта и обновяването, са категорични, че няма по-подходящо място за тази историческа картина. 

Режим

Творбата е била забранена в годините, а през 1979 не е допусната до участие в изложба с обвинението, че е фашистка. Целият цикъл творби „ХХ век“  срещат неодобрението на комунистическия режим както заради посланията си, така и заради сюрреалистичните елементи в тях. 

Това е втората толкова ценна картина, която пристига в града, и то в рамките на седмица. Както „Телеграф“ писа, в първата седмица от новата година в Перник пристигна картината “Харамии”, рисувана е с маслени бои през 1906 г. и е с впечатляващия размер 2 на 4 метра, дело на Христо Берберов.