0

И кони на Георги Данчов-Зографина били дарени в манастира край Златна ливада по поръка на Левски Христо Христов Бич, използван от Апостола на Свободата при обиколките му из България ще могат да видят жителите и гостите на Чирпан в експозиция по повод 150-та годишнина от трагичната му кончина, съобщи директорът на местния исторически музей Нанси Маринова.

Артефактът е попаднал в музейните фондове преди две години като подарък от наследници на свещенник в село Винарово. Според записания спомен Левски е подарил бича на Иван Танев, председател на тайния революционен комитет в селото при едно от идванията си там. Според Нанси Маринова до момента няма намерени конкретни податки относно твърденията, че Левски е поръчал на своя приятел и съмишленик Георги Данчов-Зографина да нарисува три икони за храма в манастира „Свети Атанасий“ кай село Златна ливада, където много път се е укривал в специално направеното за целта скривалище.Тя обаче не изкючва това да е исторически факт предвид дългогодишната близост между двамата и намерените записки в тефтерчето на Левски с датите на пребиваването му в обителта.

Иконописецът и Левски се запознават на 24 май 1869 г., когато ационалреволюционерът отсяда в дома му и основава Чирпанския частен революционен комитет, чийто председател е Георги Данчов. Домакинът на заверата изработва специален шифър за водене на тайна кореспонденция между революционните комитети в Тракия. След залавянето на Левски участва в организация за освобождаването му като организира засади по пътя на Барон Хиршовата железница тъй като се смтало че ще бъде в съден в Цариград, която обаче остава безуспешна.

За тази си дейност Георги Данчов е арестуван и заточен в Диарбекир (1873) с доживотна присъда, но три години по-късно успява да избяга в Русия, откъдето се завръща по време на Освободителната война. Освен Васил Левски, Георги Данчов рисува серия портрети на български революционери и общественици: Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, рисувал е и културни дейци от епохата на Възраждането и след Освобождението.. Днес на негово име са наименувани улици в България, изложбената зала в Чирпан. От година насам чирпанлии са започнали да събират средства за откупуване на родната му къща, която след приемането на закона за реституцията е на няколко пъти препродавана на частни лица