0

Х ристо Явашев - Кристо, най-големият съвременен визионер в изкуството, е рисувал портрет с маслени бои на Грациела Бъчварова, която на 7 септември отбеляза своя 90-годишен юбилей във Варна.

Портретът, за който Христо Явашев получава първа награда на изложба живопис в Пловдив, е част от поредица портрети, с които той се представя за пръв път в Париж, припомнят от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, с който Грациела е свързала творческия си път.

Кръг

На младини двамата са били част от един и същ студентски кръг, в който влизат и други звездни имена на българската култура като режисьорът Методи Андонов, художниците Йоан Левиев, Христо Стефанов и др. „Вълнуваща е историята за приятелството на Грациела с Христо и брат му Анани Явашев, с когото следват в един курс на Театралната академия. Христо Явашев рисува портрета на Грациела, за който Анани е избрал костюма, шала с ажури, фината копринена блуза, златния медальон. Изящната ръка, поставена пред гърдите, нежният овал на лицето, правилните черти, светлият тен на кожата, живите черни очи, леко повдигнатите вежди, венецът от къдрици, издържаната в топли цветове живописна гама и кафявият тон, на фона на който се откроява изображението, имат близост с класическия салонен портрет. Чувства се емоцията и живото общуване между художника и неговия модел, които по време на сеансите са споделяли своите желания, говорили са за изкуство, за интересите си и симпатиите си, за театъра, изложбите, музиката и мечтите си“, пише в студията си за Кристо изкуствоведът Пламена Рачева. Портретът на Грациела Бъчварова е показван през 1992 г. в ГХГ Варна в рамките на изложба с постери на Кристо и през 2007 г. в ХГ Добрич при представянето на автобиографичната книга на Грациела Бъчварова „Тишината в мен“, на чиято корица се вижда портретът.

С тортата за 90-годишнината й.

 С тортата за 90-годишнината й.

Честитки

На 7 септември актрисата от големия български театрален род Бъчварови, посветила професионалния си път на Варненския театър, свързана с него и до днес, отпразнува своя 90-и рожден ден. Гости от цяла Варна, сред които кметът Иван Портних, много колеги, приятели и, разбира се, артистите от Драматичния и Кукления театър, отправиха най-добрите си пожелания към Грациела. Честитиха й празника дългогодишният драматург на Варненския драматичен театъра Сия Папазова, проф д-р Анна Недялкова от Варненския свободен университет, дългогодишният директор на Музея на Възраждането Станка Димитрова. Върволицата от почитатели се проточи повече от 2 часа. Актрисата получи много цветя, подаръци и най-вече много обич. „Тя беше щастлива. Ние също бяхме щастливи да сме част от личния празник на голямата актриса. „Грациела Бъчварова, обаятелна и на 90!“, написаха колегите й от Драмата.

От Драмата във Варна й подариха пано с емблематичните роли.

 От Драмата във Варна й подариха пано с емблематичните роли.

История

Родственица на Стоян Бъчваров, основоположника на Варненския театър, Грациела Бъчварова е живата история на театъра, магнетична актриса, създала незабравими образи на театралната и филмовата сцена, обществена личност с ярки граждански позиции. Родена на 7 септември 1933 г. във Флоренция, Италия, тя е наречена с три имена Грациела-Мария-Стойка: Мария - на Богородица, чиято статуя изнесли в деня на раждането й от флорентинска църква, и Стойка - на баба й. Потомка на два славни театрални рода - Лоловия род, от който идва и актрисата Татяна Лолова, и рода Бъчварови. Баща й Васил, основател на първата театрална трупа в Добрич, завършил архитектура в Италия, е племенник на големия актьор, режисьор и основател на Варненския театър Стоян Бъчваров. Грациела Бъчварова завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство през 1957 г. Професионалният си дебют прави на 25 януари 1958 г. в ролята на Мила от „В полите на Витоша“ от П. К. Яворов в Сливенския драматичен театър.

Драмата във Варна отбелязва юбилея с нов прочит на „Под игото“

Грациела Бъчварова никога не е спирала да се интересува от творческите постижения на Варненския театър, присъства на всички премиери и празници, нейната оценка остава най-верният критерий за професионализъм.

За 100-годишния юбилей през 2021 г. на нея по право се пада честта да открие бюст-паметника на патрона Стоян Бъчваров. 89-ият й рожден ден съвпада с премиерата на "Инстинктът", първата пиеса от летоброенето на Варненския театър, поставена от Стоян Бъчваров през 1921 г. и възкресена от режисьора Стоян Радев Ге.К. в началото на 102-рия театрален сезон. В началото на 103-тия сезон, на 19 септември, пред публиката на първия премиерен спектакъл на "Под игото" от Иван Вазов, реж. Бина Харалампиева, ще отбележим официално достолепния юбилей на голямата актриса, превърнала се в легенда като самия театър.