0

М онета на крал Луи е намерена при проучването на крепостна стена в средновековния град Русокастро.

Сребърният грош (торнезе), отсечен в кралство Франция, обаче има отчупено липсващо парченце, но е точно в тази част на елемента, от който ще стане ясно кой владетел я е отсякъл. Екипът от археолози, който работи от години на обекта, се двоуми дали това е крал Луи IX или крал Луи Х. От РИМ-Бургас са категорични за едно - че подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

РИМ-Бургас

Валута

"Новооткритата френска монета в Русокастро поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции през Средновековието в източната част на Балканите, при което очевидно са участвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързано с директен достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута", разясниха от музея. 

Осветление

В средата на септември археолозите откриха монументална крепостна стена, дълга 70 метра и изградена от добре оформени лицеви камъни и хоросан. А само преди няколко дни община Камено обяви, че кандидатства по програмата "България – Турция" с проект, в който са включени поставяне на фотоволтаици, за да може до крепостта да се доставя електричество за декоративното осветление. Ценното според археолозите откритие бе направено и при проучването на водохранилището на замъка на средновековния град през 2021 г. Върху стените му бяха разкрити над 50 средновековни рисунки - графити, датиращи отпреди 700 години.

Разкопките на средновековния град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей-Бургас и са финансирани от община Камено и Министерството на културата на Република България.