0

К ралското семейство на Монако е преживяло множество трагични смъртни случаи, внезапни разводи, скандали за бащинство и всичко това заради проклятието Грималди. Фамилията често украсява кориците на таблоидите със своя заплетен любовен живот и бурни вражди.

Говори се, че върху семейство Грималди, което управлява Монако повече от 700 години, е направена магия, която проваля всички бракове на кралските особи.

Според легендите проклятието датира от 1297 г., когато първият Грималди - Франческо Злобния се дегизира като монах, за да убие защитниците на княжеството.

Друга теория гласи, че прокобата е наложена върху семейството от вещица, която потърсила отмъщение, след като била изнасилена от друг Грималди. „Никога Грималди няма да намери щастие в брака“, проклела тя фамилията.

Предполага се, че проклятието е получило нова сила през 1515 г. от Клаудин от Монако, когато на смъртния си одър тя обявила, че никой Грималди не бива да се съюзява с чужда сила.

Каквато и да е истината, през 1982 г. настъпва пълен крах на приказния брак на принц Рение с холивудската легенда Грейс Кели, която загива трагично.

През последните месеци пък медиите са залети от спекулации за развод между настоящия владетел принц Албер II и неговата съпруга Шарлен.

Трите брака на принцеса Каролайн

Любовният живот на принцеса Каролай е изпълнен с тъга. Най-голямото дете на Грейс Кели и принц Рение има три брака, единият от които приключва със смърт.

Докато учи философия, психология и биология в Сорбоната в Париж, Каролайн се запознава и се омъжва за френския плейбой Филип Джуно през 1978 г. - за ужас на родителите си.

Булката принцеса е на 21, докато младоженецът е със 17 години по-възрастен. Бракът очаквано приключва след две бурни години с развод.

През 1983 г. - година след внезапната смърт на майка си принцеса Грейс, принцеса Каролайн намира отново любовта и се омъжва за Стефано Казираги - син на италиански бизнесмен. Тъй като първият й брак с Филип все още не е анулиран, те се венчаят на държавна служба, а не на религиозна. Двойката има три деца - Андреа, Пиер и Шарлот.

Вторият брак на Каролайн завършва с трагедия – Стефано загива на 30 години при катастрофа на състезание с моторна лодка край бреговете на Монако през 1990 година.

Докладите на разследването показват, че неговият катамаран се е ударил във вълна със скорост 93 мили в час, преди да се преобърне. По време на трагичния инцидент Стефано Казираги защитава титлата на шампион с моторна лодка, като планира това да е последното състезание, в което участва.

Каролайн е в Париж, когато научава тъжната вест. Децата им са само на 6, 4 и 3 години.

Само за 8 години кралското семейство на Монако е потопено в траур за втори път след смъртта на принцеса Грейс. Тялото на Стефано е изложено в отворен ковчег, осветено от кристални полилеи за поклонение.

Принцеса Каролайн ще се омъжи за трети път през 1999 г., като нейният младоженец е принц Ернст-Август от Хановер, далечен братовчед на кралица Елизабет.

Шест месеца по-късно се ражда дъщеря им принцеса Александра. Сърцето на Каролайн обаче е разбито отново дни след смъртта на нейния баща принц Рание през 2005 г., когато става ясно, че съпругът й се намира в кома в болница. По това време се говори, че Ернст-Август е имал „животозастрашаващи“ проблеми с панкреаса.

След като Ернст-Август се възстановява, се превръща в противоречива личност заради буйния си характер. Принцеса Каролайн се разделя с третия си съпруг през 2009 година.

Любовният живот на принцеса Стефани

17-годишната принцеса Стефани е единственият пътник в автомобила, с който катастрофира и загива майка й Грейс Кели. Стефани е сериозно ранена и след като се възстановява, става обект на слухове, според които тя е била зад волана на злополучната кола.

Стефани е наречена дивото дете на семейството и има поредица от романтични връзки, за които се говори, че са оставили баща й принц Рение на ръба на отчаянието.

Красивата Стефани се изявява като модел, пее и е известна с поредица от любовни афери със знаменитости, включително Роб Лоу, Жан-Клод Ван Дам и бившия вратар на Манчестър Юнайтед Фабиен Бартез.

През 1991 г. тя се обвързва с бившия си бодигард Даниел Дюкруе и двамата имат две извънбрачни деца - Луис и Полин - преди да се венчаят през 1995 година. Според слуховете нейният баща принц Рение не е давал съгласието си за този брак.

Година по-късно съпругът на Стефани е хванат да палува с друга жена – Мис Гола Белгия.

През 1998 г. принцесата ражда дъщеря Камил, но скрива от обществеността кой е бащата на детето. Това е и причината, поради която Камил не е включена в линията за наследяване на трона. Мистерията е разкрита през 2017 г., когато бившият бодигард Жан Реймънд Готлиб поздравява дъщеря си за рождения ден.

Въпреки че Камил споделя фамилията на Готлиб, името му не е в нейния акт за раждане и Стефани никога не е потвърждавала публично, че той е бащата на Камил.

През 2001 г. Стефани избяга с дресьор на слонове, заедно с трите си деца, преди да се върне в Монако.

Тази връзка внезапно приключва и две години по-късно тя се омъжи тайно за португалския цирков акробат Аданс Лопес Перес, почти 10 години по-млад от нея. Предполага се, че нито едно от трите й деца или принц Алберт и принцеса Каролайн не са присъствали на сватбата. Бракът приключва с развод 10 месеца по-късно.

Бракът на принц Албер и принцеса Шарлен

Когато наближи 50-те си години, принц Алберт изглеждаше предопределен да бъде ерген, тъй като никога не се бе женил и не е имал сериозен публичен романс. Заможните жители на Монако отчаяно желаят да видят принцеса и кралско бебе, което да наследи Албер на трона.

През 2000 г. Обаче Албер среща южноафриканската олимпийска плувкиня Шарлен Витсток на състезание по водни спортове в Монако. Двойката - чиято разлика във възрастта е 20 години - започна да се среща скоро след това, но не се появи публично до 2006 година.

Смята се, че тяхната тридневна сватба, която се състоя през юли 2011 г., е струвала над 60 милиона евро. Според редица спекулации дни по-рано Шарлен е опитала да избяга от страната дни с еднопосочен билет до Йоханесбург.

По време на сватбеното тържество Шарлен е забелязана, обляна в сълзи, което предизвика още слухове за брака й с Албер. Малко по-късно принцесата признава, че се чувства "много самотна" в Монако.

Техните близнаци – дъщеря им Габриела и синът им Жак – се раждат три години по-късно и се смятат за официални наследници на семейството, въпреки че преди сватбата с Шарлен. Албер вече има две извънбрачни деца.

През 2021 г. Шарлен се подлага на лечение в Южна Африка и Швейцария, а действията й предизвикват нова медийна буря. Официалната версия е, че принцесата е получила инфекция на ухото и гърлото, а престоят й в Швейцария е бил свързан с физическо и емоционално изтощение. Поради тази причина принцесата пропуска рождения ден на своите близнаци и десетгодишнината от сватбата си с Албер.

През март тази година принцът и принцесата отново попаднаха в заглавията на таблоидите, като се спекулираше, че двамата ще обявят развода си.

Смъртта на Грейс Кели

Принц Рение води живот сред невъобразим лукс, женен за една от най-красивите дама в света – американската актриса Грейс Кели.

Смъртта на 52 годишната Кели на 14 септември 1982 г. на завой оказва дълбоко въздействие върху съпруга й. Лицето му е посърнало от мъка, докато следва ковчега на своята легендарна съпруга.

Двойката се срещна по време на филмовия фестивал в Кан през 1955 г. и по това време се твърди, че Рение ще загуби трона си непосредствено след края на Втората световна война. Неговите съветници му препоръчват да вземе за булка холивудската звезда, вместо девойка със синя кръв, за да вдигне интереса на туристите към княжеството.

След като си разменят писма в приглушен романс, Рение моли Грейс да се омъжи за него дни след Коледа същата година. Но годежът не е обявен в пресата до 5 януари 1956 г., тъй като е необходимо родителите на Грейс да дадат своето разрешение за брака.

Принцът и актрисата се венчаят пред 1956 година. Грейс Кели никога не е съжалявала за решението си да напусне Холивуд и да се влее в кралско семейство.

След смъртта на Грейс принцът никога не сключва повторно брак и се отдава на своите задължения като монарх до смъртта си през 2005 година.

Разводът на принцеса Шарлот

Не само новото поколение кралски особи няма късмет в любовта. Свекърите на принцеса Грейс - граф Пиер дьо Полиняк и принцеса Шарлот също имат нещастен 10-годишен брак.

Принцеса Шарлот се омъжва за Пиер през 1920 г. и от брака им се раждат две деца, включително бащата на принц Албер II - Рение, роден през 1923 г.

Първото дете на двойката - принцеса Антоанета Луиз Алберте Сузан се ражда през декември 1920 година.

Пиер, който е избран от бащата на Шарлот - принц Луи II, трябваше да бъде примерен съпруг, тъй като е връстник на Шарлот и обича изкуството.

Скоро обаче става ясно, че Пиер е хомосексуалист. Двойката тихо се разделя в средата на 20-те години на миналия век, като Пиер иска сексуалността му да бъде запазена в тайна, преди да се разведат официално през 1930 година.

Според спекулациите принцеса Шарлот е имала няколко афери по време на брака си и дори се е преместила при един от любовниците си, след като се е разделила с Пиер.

Извънбрачното дете на принц Луи II

Любовният живот на бащата на принцеса Шарлот - Луи II на Монако също е изпълнен с драма. Той става баща на извънбрачно дете от любовницата си - кабаретната певица Мари Жулиет Луве.

Луи се запознава с Мари Жулиет, докато е в Алжир, след като се записва в престижен военен колеж и по-късно служи във Френския чуждестранен легион.

Въпреки че двойката никога не се жени, той има дете от нея - Шарлот Луиз Жулиет, която е родена на 30 септември 1898 г. в Константин, Алжир.

Служейки във френската армия от 1895 до 1899 г., той се завръща в Монако в края на службата си без Мари Жулиет и Шарлот.

През 1911 г. на фона на страхове от Конституционна криза относно наследяването, дъщерята на принц Луи Шарлот е призната за негов законен наследник.

Въпреки това, от правна гледна точка този маневра е обявена за противоконституционна и едва през 1919 г. и се налага да бъдат променени редица закони, за да стане тя негов официален наследник.

Известна като принцеса Шарлот от Монако и херцогиня на Валентиноа, тя по-късно се отказва от претенциите си за трона в полза на сина си принц Рение III, който става монарх след смъртта на принц Луи II на 9 май 1949 година.

Принц Луи II прекарва по-голямата част от живота си в Париж в имението на своето семейство заедно със съпругата си Гислен Домангет, за която се жени в Монако през 1946 година.

Булката беглец на Албер I

Може би не е изненада, защо връзката на принц Луи II не е продължила дълго, тъй като той няма добрия пример за успешен брак на своите родители.

Родителите му принц Албер I на Монако и лейди Мери Виктория Хамилтън са женени само една година, преди тя да избяга от него.

Мери Виктория произхожда от добро семейство – баща й е 11-ият херцог на Хамилтън, а майка й е принцеса Мари Амели от Баден. По майчина линия тя е трета братовчедка на френския император Наполеон III и първа братовчедка на кралица Карола от Саксония, кралица Стефани от Португалия, крал Карол I от Румъния и принцеса Мари, графиня на Фландрия (майка на крал Алберт I на Белгия).

Майката на принц Албер мечтае да сключи съюз с британското кралско семейство чрез сватбата на сина си, но когато това не се случва, тя се обръща към Наполеон, който предлога брак със своята братовчедка лейди Мери Виктория.

Нито лейди Мери Виктория, нито принц Албер са ентусиазирани от венчавката, но след първата си среща на бал през август 1869 г., организиран от Наполеон, двойката се сключва брак на 21 септември 1869 година.

Те прекарали меден месец в Баден-Баден, по време на ужасяващата война между Франция и Прусия и това се оказва зловещ знака за злополучното бъдеще, което ги очаква. 

Мери Виктория, тогава на 19 години, скоро открива, че е бременна и се връща в Монако със съпруга си, но липсата на внимание от негова страна я кара да избяга обратно при своята майка.

На 12 юли 1870 г. тя ражда син, който е неречен Луис. Албер не посещава първородния си син, а вместо това се записва във френския флот.

В продължение на пет години Албер и Мери Виктория не са имали никакъв контакт и тя скоро се влюбва в унгарски граф на име Тасило Фестетикс де Толна, за когото по-късно ще се омъжи и ще му роди четири деца.

Мери Виктория отказа да се срещне с първия си съпруг и в крайна сметка иска от Ватикана да анулира брака й.