0

А ко се боите от комарите, но имате нужда от почивка, отидете в единствената страна, която може да се похвали с липсата си на кръвопиещите гадинки. 

Исландия, известна със зашеметяващите си пейзажи от вулканични местности, гейзери и ледници, притежава уникално отличие: тя е единствената страна в света, в която няма комари. Този интригуващ факт за Исландия не е просто прищявка на географията, а резултат от комбинация от климатични, екологични и природни фактори, които правят екосистемата на острова твърде негостоприемна за тези малки вредители.

Комарите се развиват добре в топла и влажна среда, където могат да снасят яйцата си в застояла вода. Тези условия преобладават в много части на света, особено в тропическите и субтропическите региони.

istock

Климатът и географията на Исландия обаче са в пълен контраст. Страната е разположена в северната част на Атлантическия океан и времето ѝ се характеризира със сравнително ниски температури и ниска влажност. Дори през летните месеци, когато температурите могат леко да се повишат, те рядко достигат топлината, която кръвопийците предпочитат за размножаване. През зимата ниските температури и дългите периоди на замръзване допълнително гарантират, че комарите не могат да оцелеят или да се размножават.

Освен това уникалните географски особености на Исландия допринасят за нейния статут на страна, свободна от комари. На острова има многобройни лавови полета и вулканични пейзажи, които не задържат застояла вода, която е от съществено значение за развитието на ларвите на комарите, писа woman.bg. Много части на Исландия са покрити с лавови полета или по друг начин са негостоприемни за натрупване на стояща вода, което намалява потенциалните места за размножаване на комари.

Комбинацията от тези фактори създава среда, в която комарите просто не могат да създават популации. Липсата на застояла вода, съчетана с постоянно ниските температури, означава, че ларвите на комарите нямат възможност да се развият във възрастни. В резултат на това Исландия остава незасегната от досадните и рискови за здравето явления, свързани с комарите.

Липсата на комари е значително предимство както за жителите, така и за туристите. В много страни комарите са не само досадни, но и преносители на болести като малария, треска денга и вируса Зика. Отсъствието на тези гадинки в Исландия допринася за по-високо качество на живот, без дискомфорта от ухапванията и потенциалните рискове за здравето, свързани с болестите, пренасяни от тях.

Този уникален аспект на околната среда в Исландия има и по-широко значение за разбирането ни за екологичното равновесие и адаптацията на видовете. Комарите, които често се смятат за вредители, играят важна роля в различни екосистеми като опрашители и като източник на храна за други диви животни. Липсата на комари в Исландия може да повлияе на местното екологично равновесие, но екосистемата на страната се е адаптирала по свой начин, за да компенсира тази липса.

За тези, които посещават Исландия, липсата на комари увеличава привлекателността на изследването на нейните девствени пейзажи и на дейностите на открито без обичайните опасения, свързани с тези насекоми.