0

И зследователи от Университета за наука и изкуства в Курашики разгадаха загадката на "русалка", съхранявана в будистки храм, съобщи институцията на своя уебсайт, цитиран от БГНЕС.

Мумията представлява изсъхнало същество с опашка, подобна на риба, и перки в долната част на торса, а в горната част - с човешка глава и ръце, вдигнати към лицето.

Изследването, с разрешението на светилището Kan'enji Enjin, се провежда от февруари миналата година, като се използват рентгеново изследване, компютърна томография, ДНК анализ, електронен микроскоп и метод за въглероден анализ.

Установено е, че опашката на "русалката" е част от риба от семейство гърбати, ръцете, раменете и лицето са покрити с кожата на рибата пуфър, наречена фугу, а вътрешността на торса и главата са натъпкани с памук и хартия.

На снимките ясно се вижда, че в горната част няма подобие на череп или скелет, за разлика от долната част на "русалката", където перките и гръбнакът са ясно видими.

Косата на главата принадлежи на бозайник, а ноктите на ръцете - на животно.

Мумията е датирана за времето през втората половина на XIX век.

В главата и долната част има метални игли. Така че вероятно "русалката" е мумифицирана от човек.

Как "русалката" е попаднала в храма, не е известно със сигурност, но от запазения документ става ясно, че тя е била уловена около 1736-1740 г. и е била продадена на някой си Коджима в Осака.

През 1906 г. тя е закупена от семейство Коджима от Тойоширо Комори.

Учените твърдят, че до момента са известни 13 такива мумии "русалки", съхранявани в Япония.

Те са изобразени предимно в две пози - наподобяващи картината на Мунк "Писък", като изследваната, и легнали по корем.

В Япония са открити сведения за русалки още през XVII век. Известно е също така, че мумии на японски "русалки" се съхраняват в някои европейски музеи, по-специално в Британския музей и в Етноложкия музей в Лайден, Нидерландия.

Подобно изследване се провежда за първи път.