0

П ървата в света система за трансплантация на глава беше разкрита. Новаторската концепция би позволила глава да бъде прикрепена към тялото на донор.

Тази система от компанията за невронаука и биомедицинско инженерство BrainBridge може да осигури спасителен пояс за пациенти, борещи се с нелечими състояния като рак в четвърти стадий, парализа и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Процедурата включва прехвърляне на главата на пациент върху здраво тяло на донор в мозъчна смърт, като се запазват съзнанието, спомените и когнитивните способности.

BrainBridge очаква, че процесът може да бъде достъпен в рамките на осем години, използвайки напреднала роботика и изкуствен интелект за процедурите по трансплантация. Фирмата също планира да извърши трансплантации на лице и скалп, за да възстанови функционалността и естетичния вид.

Иновативната концепция е създадена от базирания в Дубай ръководител на проекта Хашем Ал-Гайли, биотехнолог и научен комуникатор.

„Всяка стъпка от концепцията на BrainBridge е внимателно обмислена въз основа на обширни научни изследвания, проведени и публикувани от експерти в различни области на науката.Целта на нашата технология е да разшири границите на възможното в медицинската наука и да предостави иновативни решения за онези, които се борят с животозастрашаващи състояния. Нашата технология обещава да отвори врати към животоспасяващи лечения, които бяха невъобразими само преди няколко години“, каза д-р Сергей Пайлиан, главен изпълнителен директор на BrainBridge.

„Процесът използва усъвършенствани високоскоростни роботизирани системи за предотвратяване на деградацията на мозъчните клетки и осигуряване на безпроблемна съвместимост. Цялата процедура се ръководи от изображения на молекулярно ниво в реално време и AI алгоритми за улесняване на прецизното повторно свързване на гръбначния мозък, нервите и кръвоносни съдове", обясниха от BrainBridge.