0

Х раните са разделени на две категории. Тези, които ви засищат и тези, които ви правят ненаситни. Последното включва афродизиаци, които днес триумфират на вечери на свещи и превръщат трапезата за Свети Валентин в обетована земя на Ерос. В мост, изграден между удоволствията на лакомията и тези на любовта! Очевидно, ако няма стълбове, наречени привличане и желание да го поддържат, мостът се срутва нещастно. И в този момент е напълно безполезно да изразходвате резервите от лют червен пипер и шоколад, стриди и щедри вина, бадеми и звездовиден анасон, рукола и сладък корен, аспержи и артишок, шафран и джинджифил, омари и фурми. Което ще рече, много вкус за нищо.

Въпреки това има много хора, които вярват и много се надяват, че ако една пържола утолява апетита, стридата го събужда. Това е парадоксът на желанието. И точно тази трудна квадратура на кръга от удоволствия прави ракообразните, мекотелите, шоколада, подправките и шампанското тайното оръжие на еротиката. И, каквото и да става, техният утешителен заместител. Любителите от цял ​​свят знаят нещо за това и на Свети Валентин принасят в жертва тонове шоколадови сърца на покровителя на любовта, известен със стимулиращите свойства на теобромина. Но като цяло менютата за 14 февруари са посветени на афродизиите. Така ги наричали гърците. От името на Афродита, за римляните Венера, богинята на еротичното привличане. Родена от ефервесценцията на морето и изобразена вътре в черупка. Както и Ботичели, който превръща божествената съблазнителка в алюзивна свръхестествена стрида. 

И точно поради тази тази митологична подробност за морските дарове, ракообразните и рибите черпят славата си на предястие на чувствеността. Въпреки че нашите предци също не са пренебрегвали земните стимуланти, сред които са лук, артишок, яйца и свинска мас. Но още повече са редки и скъпи продукти като трюфели, щрауси, жабешки бутчета и перки от акули. Да не говорим за стимуланти с подчертано рисков вкус като хиперболичните тестиси на бика, забележителните качества на магарето, пословичните гениталии на вълка. Както и мощният рог от носорог, който също се продава на букален прах. И не си мислете, че недвусмислената мъжествена символика на тези екстремни характеристики изключва вегетарианците от банкета на сладострастието. Както казва Овидий в “Изкуството да обичаш”, те биха могли да се компенсират с енергизиращи салати свежа рукола или пък с мандрагора - евъргрийн на еротиката, присъстващ още в Библията и увековечен от Николо Макиавели в едноименната комедия.

Но дори силното кафе, най-обичаната от италианците напитка, би могло да засили любовния импулс. Ислямска легенда разказва, че Мохамед, благодарение на няколко глътки от ароматната напитка, успял да задоволи четиридесет жени за една нощ. Сексистки наративен ключ, който не се отнася, за контрапроверка, до истинското удовлетворение на партньорите. И ако не всеки е готов да заложи на магическите качества на еспресото, то за какаото мненията са единодушни. Говори се, че императорът на ацтеките Монтесума изпивал всеки ден петдесет чаши много дебел шоколад. Резултати - поне равни на тези на пророка! Дори и в този случай обаче трябва да се отбележи, че всички параметри, използвани за измерване на афродизиакалните ефекти, са ориентирани към мъжете. 

В действителност връзката между храната и секса е стара колкото света. Защото и в двата случая имаме работа с жизнени апетити, с чиито удоволствия едното става огледало на другото. Глад и желание, каприз и порок. Те са паралелните конвергенции на желанието. Тези, които превръщат възвисяването на духа в наслада на плътта. Но всичко е въпрос на въображение, със сигурност не на фармация. Виагра храни не съществуват. Каталонският писател Васкес Монталбан в своите Неморални рецепти, посветени на тези, които вярват, че щастието е от този свят, казва, че единственият истински афродизиак двойка, която се обича, пише италианския вестник La Repubblica.