0

120-годишната мистерия на кораб, изчезнал безследно край бреговете на Австралия, най-накрая e разгадана, благодарение на изследователи, които за щастие се натъкнаха на него, информира SKY News.

Корабът SS Nemesis превозвал въглища за Мелбърн през юли 1904 г., когато е застигнат от силна буря край Нов Южен Уелс. Той изчезва с 32-ма членове на екипажа.

В седмиците след бурята телата на хората и фрагменти от корабокрушението са изхвърлени на брега на плажа Кронула, на около 45 километра южно от Сидни.

Изчезването вдигнало много медиен шум и привлякло обществения интерес, но останките на дългия 73 метра кораб така и не били открити. Това се превърнало в истинска мистерия.

През 2022 г. проучвателна компания, която претърсвала дъното на океана край бреговете на Сидни за изгубен товар, се натъква на останки от кораб.

Те са се намирали на около 25 километра от брега под почти 160 метра вода.

Длъжностни лица веднага заподозрели, че е открит потъналия SS Nemesis, но трябвало да потвърдят чрез снимки отличителните белези на останките, съвпадащи с исторически снимки и скици на товарни кораби за въглища.

Фотосите показали, че железните останки на кораба лежат на пясъка и че носът и кърмата му са силно повредени. Откритието показа, че корабът е потънал, защото двигателят му е бил претоварен от бурята.

Експертите смятат, че SS Nemesis е започнал да потъва толкова бързо, след като е бил ударен от голяма вълна, че екипажът не е имал време да свали спасителните лодки.

Длъжностни лица са се обадили на семействата, които са загубили предци на кораба.

“40 деца преди 120 години загубиха родителите си в това корабокрушение и се надявам, че това откритие ще затвори болезнените рани от неизвестното за семействата и приятелите на загиналите, защото те най-накрая разбраха къде се е озовал корабът и подробностите за трагедията, казва министърът на околната среда Пени Шарп.