0

У чените за първи път успяха да върнат зрението на слепи хора. Специалистите на Science Corporation направиха това с помощта на ретиналния имплант PRIMA, съобщи в. Science.

Както отбелязва изданието, успехът е постигнат по време на клиничните изпитвания на PRIMA. Имплантирането му помогна на слепи хора да прогледнат отново. И толкова добри, че дори можеха да четат отново. Някои от тях го направиха доста гладко.

„За първи път беше възможно да се възстанови истинското зрение в ретината, която се е влошила поради свързана с възрастта макулна дегенерация“, каза Франк Холц, научен координатор на изследването PRIMAvera. „Преди това не е имало реални възможности за лечение на тези пациенти“, продължи професор Холц, който е председател и професор, Катедра по офталмология в университета в Бон, Германия.

Макс Ходак, главен изпълнителен директор на Science Corp, добави: „Доколкото ми е известно, това е първият път, когато възстановяването на способността за гладко четене е окончателно показано при слепи пациенти. Това представлява огромна повратна точка за областта и ние сме невероятно развълнувани да пуснем тази важна технология на пазара през следващите няколко години“.