1

Е кипажът на Международната космическа станция е открил "резистентна към лекарства бактерия" и няма представа как е попаднала на борда.

Изследователи на борда на нискоорбиталната станция потвърдиха находката, която може да доведе до по-нататъшно развитие на по-силни бактерии, които могат да устоят на лечение. Микрогравитацията на борда на станцията се смята за причина за нейното оцеляване.

Но въпросът откъде идва бактерията, озадачава екипа. Различните условия за организмите на МКС означават различен път на растеж в сравнение с тези, които се развиват на Земята.

Ново проучване на Enterobacter Bugandensis изолира 13 щама от вида от МКС и анализира промените в техния растеж в сравнение с щамове, които се развиват на планетата ни.

Бактериите на борда на МКС са свързани с клинични инфекции като сепсис и се оказа, че щамът на борда на космическата станция е много по-устойчив на лекарства и медицинска намеса, отколкото на Земята.

Въпреки че не е ясно как бактериите могат да повлияят на здравето на хората, живеещи на МКС, това е предупредило учените за подготовка в случай, че тези „по-смели“ бактерии се върнат на нашата планета, съобщи Gizmodo.

Към момента не е известно дали бактериите на борда представляват заплаха за хората на Земята. Докато на астронавтите на борда на станцията се препоръчва да избягват контакт с неизвестни микроби и бактерии могат да си проправят път към кораба.

Новината идва на фона на притесненията на НАСА, че корабите, които пращат до Марс и се връщат обратно на Земята, могат да донесат със себе си непознати досега микроби.