0

Р уски учени откриха най-древния известен диамант на планетата в образци от Якутия на възраст около 3,6 милиарда години, съобщи ТАСС.

Откритието дава възможност да се оцени по различен начин процесът на образуване на първите диаманти. 

"Откритият от нас диамант изглежда е най-старият, изследван досега. Възрастта на сингенетичното сулфидно включване на този диамант се оценява на около 3,6 милиарда години. Според нашите резултати той е бил уловен от растящ оливин при доста високи температури от над 1400 градуса по Целзий и налягане от над 5,5 гигапаскала. Това съответства на дълбочина от около 180 км и началото на етапа на навлизане в долната граница на литосферната мантия на древните платформи в дълбочините на зоната на диамантена стабилност", пише академик Николай Похиленко от Института по геология и минералогия "Соболев". 

Предишно подобно изследване на условията и времето на образуване на хиляди диаманти даде възраст, съответстваща на средния архейски диапазон (3,2-2,5 млрд. години).

Изследванията показаха, че диамантът в оливиновото зърно трябва да е произлязъл или от стопен силикат, обогатен с карбонатен компонент (карбонатна течност), или от разтопен сулфид с разтворен въглерод.

Пробите от скали и минерали на литосферната мантия, сред които е открит скъпоценният камък, са взети в Якутия от кимберлитовата тръба Удачная, която е едно от най-големите диамантени находища в Русия, съобщи БТА. Геолозите събират и изследват колекции от уникални проби, взети преди кариерата да бъде затворена през 2014 г.