0

Н ово изследване на останките на знаменито сибирско хъски Балто разкрива специална ДНК, която е помогнала на всеотдайното четириного да спечели международна слава, съобщава Би Би Си.

През 1925 г. Балто повежда кучешки впряг в снежна буря, за да достави животоспасяващи лекарства в откъснат от виелицата град в Аляска. За героичните си усилия животното е удостоено със статуя в Сентръл парк в Ню Йорк и за него е направен едноименен детски анимационен филм. За разлика от внушенията в популярната анимация от 1995 г., се оказва, че не вълчият произход е направил кучето толкова силно и издържливо.

Сравнявайки ДНК-то на Балто с това на други кучета и бозайници, изследователите установяват, че по-разнообразните гени на сибирското хъски са му помогнали да оцелее в тежкото пътуване по-добре, отколкото биха се справили други кучета. „Балто е принадлежал към популация от малки, бързи и здрави кучета за впряг, внесени от Сибир“, пишат изследователите в проучване, публикувано в списание „Сайънс“.

Те установяват, че Балто и неговите съвременници, впрегнати да теглят шейни, са били по-разнообразни генетично от съвременните породи и може да са носили варианти, които са им помогнали да оцелеят в суровите условия на Аляска през 20-те години на ХХ век.

Авторите на изследването са взели ДНК проба - предоставена от Природонаучния музей в Кливланд, в който се съхраняват препарираните останки на Балто - от долната част на корема на кучето, за да реконструират гените му. Те разчитат и на набор от генетични данни за 240 бозайници и 682 кучета и вълци от XXI век. Според авторите на изследването проучването на гените му не е установило „никакъв забележим вълчи произход“.

Героичното куче все пак е имало други черти, които го отличават от съвременните сибирски хъскита и други кучета за впрягове от неговото време, включително по-малък ръст и по-добра способност за усвояване на скорбяла, според проучването. Изследователите също така смятат, че то произхожда от популация хъскита, неподложена на инбридинг, което го е направило генетично по-здраво и по-подходящо за екстремната среда на Аляска през 20-те години на миналия век. Балто е роден през 1919 г. и е внесен от Сибир. Негов собственик е бил норвежко-американският развъдчик Леонард Сепала.

През януари 1925 г. епидемия от смъртоносна бактериална инфекция - дифтерия - застрашава град Ноум в Аляска. Единственото налично лекарство се намирало в Анкоридж, а единственият самолет, който можел да го достави, не успял да стартира заради ниските температури. Тук се намесва Балто и неговият екип от кучешкия впряг, които пренасят лекарствата в продължение на километри, докато температурите падат до минус 31 градуса по Целзий.

Новината за историческото пътуване се разпространява бързо и по-късно Балто е почетен като герой в комикси, детски книги и филми, както и като скулптура в детския кът на Сентръл парк.