0

В Колизея вече има панорамен асансьор, с който всеки желаещ ще може да стигне до горния етаж на световноизвестния паметник в италианската столица от юни, съобщи ТАСС.

Асансьорът ще работи между втория и третия етаж и ще улесни посещението на хора с увреждания. Той ще спестява изкачването на 100 стръмни стъпала, пише в. "Джорнале". 

На тържествената церемония по откриването във вторник вечерта присъстваха италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано и холивудският актьор Ръсел Кроу, който играе главната роля във филма "Гладиатор", предаде БТА.

Със сигурност от обслужващия персонал се надяват новото съоръжение да не стане жертва на вандали като Благо Джизъса, който реши да издълбае с монета името на една от любимите си върху световния културен паметник.

Строежът на Колизея започва при император Веспасиан през 70-71 г. Сградата е открита през 80 г. и по същото време там се провеждат първите гладиаторски битки. За тези цели арената е използвана с прекъсвания до разпадането на Западната Римска империя през 476 г., след което започва нейният упадък. Първоначално амфитеатърът е служил за гробище, а по-късно е превърнат в крепост.

С настъпването на Ренесанса сградата започва да се използва като източник на строителни материали: целият мрамор, с който е облицована, е послужил за украса на дворците на благородниците в Рим. През 18-и век папа Бенедикт XIV спасява Колизея от пълно унищожение, като го освещава в памет на първите християни, екзекутирани там заради вярата си. Според католическата традиция се провежда шествие около Колизея вечерта на Разпети петък.

Този древен римски паметник остава един от най-популярните туристически обекти в света и основен символ на Рим. Посещава се от повече от 7 милиона души годишно.