0

Ж енската култура става все по-динамична с всяка изминала година. Жените се развиват, изследват себе си и се стремят да изразяват себе си. Тяхната красота е хипнотизираща, а сексуалността им - възбуждаща. Въпреки напредъка, някои остарели и диви нагласи (като убеждения, срам, предразсъдъци, желание да се харесаме и да се съобразяваме с очакванията, а не да бъдем себе си) все още остават в живота ни и пречат на жените да открият напълно себе си. И способността им да водят пълноценен живот. Тези предразсъдъци ни карат да се отказваме от това, което искаме, или да се задоволяваме с това, което не ни подхожда.

От една страна, нежният пол има повече свобода, включително и сексуална. Въпреки това проблемът с получаването на удоволствие от себе си и от интимния живот продължава да е актуален за мнозина. Това показва, че чувствителността на жените е потисната.

Това не е изненадващо, тъй като през цялата история жените са се сблъсквали с ограничения в сексуалната си енергия. В древността сексът се е смятал за свещен, тъй като жените са можели да дават живот и са били почитани за това. А интимният живот е бил заобиколен от религиозни ритуали. С развитието на древното общество обаче жените станали пренебрегвани: те не можели да бъдат свободни и принадлежали на мъжете, което намалило значението им в сексуалното удоволствие.

Средновековието е било мрачно време за женската сексуалност: телесното се е смятало за греховно. Жените са били смятани за изкусителки и желанията им са били потискани. Добрата жена трябвало да покрива главата си и почти цялото си тяло, да заема отделни места в храмовете, а в дните на менструация да стои далеч от всички. За удоволствие от секса не можело и дума да става. Например през 1052 г. в Германия жена, която е получила оргазъм, е трябвало да прекара една година на хляб и вода като наказание, а мъжът - десет дни.

Положението обаче не се подобрило и в новото време. Чезаре Ломброзо твърдял, че "нормалните жени са изначално фригидни", а някои лекари от XIX в. предлагали операции за отстраняване на клитора, за да се предотврати блудството и проституцията. В преиздадените през 1948 г. учебници по анатомия клиторът изобщо не е включен, а първите 3D изображения на тази важна част от женското тяло се появяват едва през 2009 г.

*Източник: Woman.bg