0

Т русовете, които разтърсиха Тайван на 3 април 2024 г., според сеизмолозите са най-силните за последните 25 години. Магнитудът на труса достигна 7,7. Това съобщава в своя телеграм канал на 2 април Франк Хугербетс от Нидерландия. Мъжът, който се изявява като сеизмолог, предупредил и за разрушителното земетресение в Турция през 2023 г., като точно посочил епицентъра и силата му.

„Съвпадът на планетите на 3 април може да доведе до повишаване на сеизмичната активност до магнитуд 6-7 в района на 4-5 април. Сбърках с един ден – земетресението беше на 3 април с магнитуд над 7“, коментира той. Но като цяло „пророкът“ се оказа прав - сеизмичната активност наистина се е увеличила значително.

От обясненията на Хугербитс става ясно, че той преценява вероятността и мащаба на конкретно сеизмично събитие, като анализира местоположението на планетите и Луната. „Те формират определени цифри, които ни позволяват да направим изводи за близкото бъдеще. Специална компютърна програма търси прилики в тези цифри с тези, които са били подредени по-рано при силни земетресения. И сигнализира за предстояща опасност“, обясни още той.

Въз основа на своята методология, Хугербитс очаква сеизмичната активност да продължи от 5 април до 7 април. Но не казва къде точно.