0

О т астероиди до унищожаване на извънземни – холивудските филми за бедствия са предвиждали всякакви възможности за това как светът може да свърши, пише Daily Mail.

Но ако някои от тези апокалиптични сценарии изглеждат малко пресилени, казва се, че има много по-зловеща заплаха от космоса – килонова. Този рядък и мистериозен вид космическа експлозия има потенциала да унищожи живота на Земята, предупреждава ново проучване.

Въпреки че не е толкова яростна като свръхнова, килоновата възниква, когато две неутронни звезди или неутронна звезда и черна дупка се сблъскат и слеят, произвеждайки взрив от гама лъчи, който продължава само въпрос на секунди.

„Открихме, че ако се случи сливане на неутронни звезди в рамките на около 36 светлинни години от Земята, получената радиация може да причини събитие на ниво на изчезване“, каза Хейл Пъркинс, учен от Университета на Илинойс Урбана-Шампейн, пред Space.com.

Първо, важно е да се отбележи, че рискът от такава експлозия на това разстояние е много нисък - най-близките известни неутронни звезди са на повече от 400 светлинни години от нашата планета.

Но причината, поради която може да унищожи човечеството, според учените, е, че типът радиация, причинена от гама лъчи, носи достатъчно енергия, за да отдели електрони от атомите в процес, наречен йонизация.

След като лъчите достигнат до нас, те могат да унищожат озоновия слой на Земята и да ни изложат на смъртоносни дози ултравиолетова радиация от слънцето в продължение на хиляди години.

Експлозията обаче трябва да се случи в рамките на 36 светлинни години от нашата планета, за да могат гама лъчите да се простират толкова далеч. Причината килонова да са толкова интригуващи е поради това колко редки и бързи са, което затруднява изучаването им.